Zbog femicida u Novom Sadu zaštitnik građana kontroliše rad Pokrajinskog sekretarijata

Beta pre 11 dana

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je danas, na osnovu informacija iz medija da je u Novom Sadu muž posle porodične svađe ubio suprugu i pokušao samoubistvo, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kancelarija Zaštitnika građana je saopštila da je od Pokrajinskog sekretarijata traženo da u roku od 15 dana obavi nadzor nad radom Centra za socijalni rad Grada Novog Sada, posebno u vezi sa eventualnim ranijim prijavama za partnersko nasilje i merama koje su preduzete u cilju zaštite žrtve.

Od Ministarstva unutrašnjih poslova Zaštitnik građana traži da mu u istom roku dostavi izveštaj o postupanju nadležne policijske uprave i saradnji sa centrom za socijalni rad, tužilaštvom i drugim organima po eventualnim ranijim prijavama partnerskog nasilja, kao i da li je takvo postupanje policije bilo u skladu sa obavezama propisanim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici.

Pašalić je rekao da "kao društvo i kao pojedinci moramo imati nultu toleranciju na svaki vid nasilja, posebno porodičnog, i da moramo reagovati čak i na same naznake nasilja".

"Ima li kraja ovom tragičnom nizu? Za manje od četiri meseca ove godine ubijeno je sedam žena, što znači da na 15 dana imamo ubistvo. Moramo da shvatimo, i kao društvo i kao pojedinci, da nasilje i ubistvo žene nije, ne može i ne sme da bude rešenje porodičnih problema", naglasio je Pašalić.

Pašalić je podsetio da je prošle godine u Srbiji u porodičnom ili partnerskom nasilju ubijeno 28 žena, da su okolina i komšije tih žena uglavnom znali za narušene odnose u tim porodicama, ali da to nisu prijavili nadležnim organima.

"Nasilje, više puta sam naglašavao, nije samo stvar pojedinca kome se direktno dešava već i svih koji su u njihovom okruženju, lokalne zajednice ali i celog društva. Zakonske okvire za reagovanje imamo ali je potrebno da nadležni organi imaju i informaciju da se nasilje nekome događa", kazao je Pašalić.

(Beta, 04.22.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »