BBC vesti na srpskom

Australija: Premijer nazvao Ilona Maska „arogantnim milijarderom"

Komentar Entonija Albanezea usledio je posle svađe zbog oklevanja društvene mreže Iks da ukloni snimak ubadanja nožem u crkvi.

BBC News pre 10 dana  |  Hana Riči - BBC, Sidnej
Elon Musk
Reuters
Elon Mask je optužio Entonija Albaniza za cenzuru

Entoni Albanez, predsednik australijske vlade, nazvao je Ilona Maska „arogantnim milijarderom" posle svađe zbog oklevanja društvene mreže Iks da ukloni snimak ubadanja nožem u crkvi.

U ponedeljak je australijski sud naložio Maskovoj kompaniji, koja poznatoj kao Tviter, da ukloni snimke prošlonedeljnog napada u Sidneju.

Iz Iksa su ranije rekli da će se povinovati „u iščekivanju pravnog izazova".

Kritike premijera usledile su pošto je Mask koristeći mim (šaljivu internet sliku), optužio australijsku vladu za cenzuru.

Albanez je u utorak za ABC njuz rekao da Mask „misli da je iznad zakona, ali i iznad elementarne pristojnosti".

Prošle nedelje je australijska poverenica za internet bezbednost, nezavisno regulatorna institucija, zapretila Iksu i drugim kompanijama u čijim su vlasništvima društvene mreže velikim kaznama ako ne budu uklonile snimke ubadanja nožem u Asirskoj crkvi Hrista dobrog pastira, što je policija okarakterisala kao teroristički napad.

Iz Iksa su rekli da naredba „nije u okviru australijskog zakona".

Poverenica je tražila sudsku zabranu rekavši da je jasno da Iks i dalje dozvoljava korisnicima van Australije pristup snimcima.

„Smatram da je neverovatno što je Iks odlučio da se ne povinuje i pokušava da argumentuje njihov slučaj", rekao je Albanez na konferenciji za novinare.

U narednoj seriji onlajn objava, Mask je napisao: „Želeo bih da iskoristim trenutak da se zahvalim premijeru što je obavestio javnost da je ova platforma jedina istinita."

Druga objava je prikazala put ka „slobodi" u stilu Čarobnjaka iz Oza koji vodi do Iks logotipa.

Ranije je kritikovao poverenicu za internet bezbednost Džuli Inman Grant, opisujući je kao „australsku komesarku za cenzuru".

Premijer ju je branio, rekavši da ona štiti Australijance.

„Društvene mreže moraju da imaju društvenu odgovornost prema tome. Gospodin Mask je ne pokazuje", rekao je on.

Zabrana od ponedeljka biće na snazi do kraja radnog vremena u sredu, kada bi trebalo da se održi drugo ročište.

Iks i poverenica za internet bezbednost su već uključeni u pravni postupak zbog navodnog propusta platforme da pruži informacije o tome kako prati i uklanja materijal o zlostavljanju dece na mreži.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 04.23.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Zabava, najnovije vesti »