BBC vesti na srpskom

Zdravlje: Šta je gas smejavac i zašto može da bude opasan

Primena u medicini mu je široka, ali lekari upozoravaju da prekomernim uzimanjem može biti štetan po zdravlje.

BBC News pre 10 dana  |  Dejana Vukadinović - BBC
Gas azot-suboksid
Reuters
Gas azot-suboksid sve je popularniji među mladima

Podstiče na smeh posle nekoliko udisaja.

Lako je dostupan i mladi na žurkama sve češće koriste gas smejavac.

Gas azot-suboksid se koristi u medicini kod manjih hirurških i stomatoloških procedura, ali lekari upozoravaju da prekomernim i nekontrolisanim uzimanjem može biti štetan po zdravlje.

Promrzline na usnama, nosu i grlu, ako se udiše direktno, javljaju se zbog izuzetno niske temperature, a ako se unosi bez adekvatnog smanjenja pritiska može doći do poremećaja ravnoteže ili oštećenja tkiva pluća ukoliko se koristi bez profesionalnog nadzora, nabraja Aleksandra Bah Đorđević sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.

„Dugotrajna upotreba može da dovede do nedostatka vitamina B12, ključnog za pravilno funkcionisanje nervnog sistema.

„Vremenom se razvija i psihička zavisnost, korisnik oseća sve jaču i snažniju potrebu da ga redovno upotrebljava kako bi doživeo euforiju, što dovodi do sve češće i prekomerne upotrebe, povećavajući rizik od brojnih zdravstvenih posledica, poput dugoročnog oštećenja mozga", objašnjava za BBC na srpskom.

Dok je u nekim državama poput Velike Britanije, zabranjen, u Srbiji još nije na listi kontrolisanih psihoaktivnih supstanci.

„Zato i nemamo precizne podatke u kojoj meri se zloupotrebljava u našoj zemlji i nema specifične bezbedne količine ovog gasa kada se koristi izvan kontrolisanog medicinskog okruženja", napominje Bah Đorđević.

Od medicine do automobilske industrije

Gas azot-suboksid ili azot-oksid prvenstveno se koristi u medicini, kao sredstvo za anesteziju kod stomatoloških intervencija i porođaja.

Ginekološko-akušerska klinika u Nišu, najvećem gradu na jugu Srbije, prva je klinika u zemlji koja je u leto 2023. uvela mogućnost da porodilje koriste ovaj gas tokom porođaja umesto epidurala, za umanjivanje bolova.

Gas azot-suboksid
Gareth Fuller/PA

Američka akademija za dečiju stomatologiju smatra ga „efikasnom tehnikom u redukciji anksioznosti i bola kod pacijenata dečijeg uzrasta", rekao je ranije za BBC na srpskom doktor Vladimir Koković.

Mnoge intervencije kod „malih pacijenata" izvode se uz primenu ovog gasa, rekao je Kokovićž.

Gas smejavac ima primenu i u prehrambenoj industriji kao propelant (pogonsko gorivo) i pakovni gas, dok se u automobilskoj industriji u nekim vozilima, kao što su trkački automobili, koristi za povećanje snage motora, kaže Aleksandra Bah Đorđević.

„Ova široka upotreba ukazuje koliko je važan u medicini, stomatologiji i mnogim industrijama, ali naglašava i potrebu za regulacijom i oprezom kako bi se osigurala njegova bezbedna upotreba i izbegla zloupotreba", dodaje.

Smrtni ishodi

Na društvenim mrežama je poslednjih godina sve više snimaka sa žurki gde ljudi udišu gas iz balona ili kanistera.

„Često se kombinuje sa alkoholom ili drugim psihoaktivnim supstancama usled čega mogu da se jave nesvestica, konfuzija i druge ozbiljne zdravstvene komplikacije.

„Nedostatak vitamina B12 stvara neurološke probleme poput slabosti, otežanog hodanja i dugoročnog oštećenja nervnog sistema, a mogu se razviti i depresija ili psihoza", objašnjava Bah Đorđević.

Šestog marta 2020. godine u

Ukrajinski šampion u šahu, dvadesetsedmogodišnji Stanislav Bogdanovič i njegova devojka Aleksandra Vernigora, tek punoletna, pronađeni su mrtvi u stanu u Moskvi u martu 2020. Ispostavilo se da su otrovani upravom gasom za smejanje.

Prema pisanju medija, pored njih su pronađeni baloni napunjeni gasom nitratnim oksidom.

Poslednjih godina, gas se masovno zloupotrebljava kao rekreativna droga u Americi i Zapadnoj Evropi.

Gas azot-suboksid
PA Media

U Velikoj Britaniji je do 2023. proizvodnja, prodaja ili uvoz azota suboksida nije bila legalna za bilo koju upotrebu sem medicinske, a kazne su bile i do šest meseci zatvora.

Gas smejavac je od 8. novembra 2023, u Engleskoj na listi C zabranjenih psihoaktivnih supstanci, zbog čijeg posedovanja može da se odgovara pred zakonom.

Na istoj listi su anabolički steroidi (hormoni koji se prepisuju ako kasni pubertet kod dečaka) i neki lekovi za smirenje.

Masovna zloupotreba gasa smejavca je sveprisutnija jer je lako dostupan i jeftin.

Njegova upotreba je porasla tokom pandemije kovida-19, a istovremeno je postao i jedna od supstanci koje su najčešće zloupotrebljene, posebno među mladima od 16 do 24 godine.

Jedna 24-godišnja studentkinja Elen umrla je u februaru 2023, od prekomerne količine unetog azot-suboksida, pre nego što je posedovanje ove supstance za ličnu upotrebu postalo nelegalno. U februaru 2024. Tomas Salton je prvi osuđen na zatvorsku kaznu od četiri meseca zbog posedovanja i namere da isporučuje azot-oksid.


Pogledajte i ovaj video:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 04.23.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »