Stejt department: Vlasti RS potkopavaju institucije BiH i povećavaju međuetničku napetost

Beta pre 10 dana

Stejt department u svom izveštaju o ljudskim pravima u BiH tokom prošle godine upozorio je da su vlasti Republike Srpske kontinuirano preduzimale korake kojima se potkopavaju državne institucije BiH, povećava međuetničku napetost i ograničava sloboda okupljanja i izražavanja.

"Vlasti u većinski srpskoj Republici Srpskoj, koja zajedno s bošnjačko-hrvatskom Federacijom BiH i distriktom Brčko čini Bosnu i Hercegovinu, preduzele su kontinuirane radnje koje potkopavaju nacionalne institucije, povećavaju međuetničke napetosti i ograničavaju slobodu okupljanja i izražavanja", navodi se u izveštaju, čije su delove preneli sarajevski mediji.

Dalje je ocenjeno da su "eskalirajući verbalni i pravni napadi predsednika RS potkopali ustavni poredak u zemlji", a da je "razdorna i zapaljiva retorika čelnika RS doprinela povećanim političkim i etničkim napetostima u celoj zemlji".

U izveštaju je naglašeno i da postoje verodostojne informacije o mučenju i okrutnom ponašanju prema zatvorskim pritvorenicima, kao i da postoje ozbiljni problemi s nezavisnošću pravosuđa, ozbiljna ograničenja slobode izražavanja i slobode medija, uključujući nasilje i pretnje nasiljem novinarima.

Ukazano je da je usvajanje Zakon o kleveti u RS, kojim kleveta ponovo postaje krivično delo, značajno mešanje u slobodu mirnog okupljanja i slobodu udruživanja.

U izveštaju je navedeno i da u BiH postoji poricanje genocida, kao i da je nastavljeno veličanje pojedinaca osuđenih za ratne zločine.

"Tužilaštvo BiH tokom godine, do oktobra, nije podiglo nijednu optužnicu za negiranje genocida ili veličanje ratnih zločina prema izmenama i dopunama Krivičnog zakona BiH iz 2021. godine", naglašeno je u izveštaju, uz napomenu da je državno Tužilaštvo donelo trideset odluka o nepokretanju istraga na osnovu zaprimljenih pritužbi, koje su stigle od građana i nevladinih organizacija.

Dalje je navedeno da je zabeleženo nekoliko slučajeva antisemitizma, a u izveštaju je posebno spornom ocenjena komemoracija takozvanim Blajburškim žrtvama, koju je Hrvatski narodni sabor, organizacija nekoliko hrvatskih političkih stranaka, organizovao u Stocu 28. maja prošle godine.

Navodeći da su među prisutnima bili lider HDZ BiH Dragan Čović i hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić-Radman, u izveštaju je naglašeno da je ovaj događaj vrlo kontroverzan, jer je to komemoracija za hiljade, ne samo civilnih žrtava, već i hrvatskih vojnika koji su sarađivali s nacistima.

U BiH, stoji u izveštaju, prisutni su zločini ili pretnje nasiljem usmereni na pripadnike etničkih grupa, verski motivisani zločini, kao i zločini koji uključuju nasilje ili pretnje nasiljem prema LGBTQI+ osobama.

Navedeno je da su LGBTQI+ aktivisti i novinari u RS bili suočeni sa fizičkim napadima, a da je predsednik RS Milorad Dodik dao je zapaljive izjave protiv ove zajednice.

Istakli su i da je Institut za javno zdravstvo RS zabranio da LGBTQI+ osobe dobrovoljno daju krv.

Dalje je navedeno da u BiH postoji ozbiljna korupcija u vladi, da je rašireno rodno zasnovano nasilje, uključujući porodično i seksualno nasilje, kao i da je prisutno nasilje nad decom i rani i prisilni brak u romskoj populaciji.

U izveštaju je navedeno i da su mesečne minimalne plate u prošloj godini bile iznad nivoa siromaštva, ali da su mnogi radnici i dalje bili u opasnosti od siromaštva.

(Beta, 04.23.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »