Evropski parlament usvojio Plan rasta za Zapadni Balkan

Beta pre 11 dana

Evropski parlament odobrio je danas Plan rasta za Zapadni Balkan koji regionu treba da obezbedi dve milijarde bespovratnih sredstava i četiri milijarde povoljnih kredita u periodu od 2024. do 2027. godine.

Za izveštaj o uspostavljanju Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan glasalo je 517 evropskih poslanika, 56 je bilo protiv, a 30 uzdržanih.

"Evropski parlament je na svojoj poslednjoj sednici pre izbora upravo usvojio izveštaj o Planu rasta za Zapadni Balkan, na kojem sam radio kao suizvestilac. Njime se osigurava podrška reformama naših suseda, kandidata za EU. Zahvaljujem koleginicama i kolegama na velikoj podršci", objavio je izvestilac EP za Plan rasta Tonino Picula na društvenoj mreži Iks (X) posle galsanja.

Plan rasta za Zapadni Balkan predstavila je i usvojila Evropska komisija 8. novembra 2023, zajedno sa godišnjim Paketom proširenja, a Savet Evropske unije i Evropski parlament su 4. aprila postigli dogovor o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan, kao centralnom delu tog Plana.

Cilj Plana je podsticanje ekonomskog rasta regiona i ubrzavanje socioekonomskog približavanja Zapadnog Balkana i EU, kao i sprovođenje reformi na putu ka Uniji.

Zemlje regiona treba da ispune niz kriterijuma kako bi iskoristile paket finansijske pomoći, koji se odnose na vladavinu prava, poštovanje principa demokratije, institucionalne reforme i preduzimanje neophodnih koraka kako bi se osiguralo da sredstva ne budu zloupotrebljena.

Pored kriterijuma koji se odnose na reforme i vladavinu prava, postoje i kriterijumi političke prirode.

Za Srbiju i Kosovo je kao preduslov naveden i "konstruktivan angažman na normalizaciji odnosa u cilju potpunog sprovođenja svih obaveza" koje proizlaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji i njegovog Implementacionog aneksa iz Ohrida, kao i svih prethodnih sporazuma postignutih u briselskom dijalogu.

Takođe se ističe i značaj usklađivanja zemalja Zapadnog Balkana sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

(Beta, 04.24.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »