Kina lansirala letelicu, sedmu turu ka svojoj svemirskoj stanici

Beta pre 9 dana

Kina je danas raketom "Dugi marš" lansirala letelicu Šendžou-18 sa tri astronauta koji će biti sedma tura posade njene svemirske stanice "Tiangong" koju u orbiti Zemlje gradi od 2021. godine.

Jedan od njih je već bio u svemiru, a dvojica voujni pilot koji su prvi put napustili Zemlju - preneo je sajt space.com.

To je deo ambicioznog svemirskog projekta Kine koja bi da do 2030. godine pošalje kosmonaute na Mesec, pipe agencija AP.

Letelica Šendžou-18 je rano jutros poletela iz lansirnog centra Đićuan u pustinji Gobi na severozapadu Kine, a očekuje se da će stići do svemirske stanice šest i po sati od poletanja. Zalihe su im ranije stigle robotskom letelicom.

Tročlana posada bi trebalo da zameni predhodni tim Šendžou-17 koji je u svemirskoj stanici Tiangong od oktobra prošle godine. Prethodni tim će se na Zemlju vratiti letelicom kojom im je stigla smena.

Posada Šendžou-18 će u svemirskoj stanici provesti oko šest meseci. Oni će izvoditi naučna ispitivanja i eksperimente, izlaziti u svemir, instalirati opremu za zaštitu od svemirskog otpada i održati predavanja đacima u Kini - rekao je zamenik direktora Kineske svemirske agencije (CMSA) Lin Sićiang.

Kina je izgradila svemirsku stanicu pošto je isključena iz projekta Međunarodne svemirske stanice uglavnom zbog zabrinutosti SAD zbog učešća kineske vojske u tom programu.

Kina planira uzimanje uzorka tla s Marsa oko 2030. godine i tri slanja lunarne sonde u naredne četiri godinena Mesec  gde bi da pošalje astronaute do 2030. godine.

Kina je svoju prvu svemirsku misiju s posadom izvela 2003. godine, postavši tako treća zemlja koja je poslala čoveka u svemir, posle bivšeg Sovjetskog Saveza i SAD.

(Beta, 04.25.2024)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Nauka & Tehnologija, najnovije vesti »