Siljanovska Davkova: Rezultat prvog kruga izbora je neverovatno inspirativan

Beta pre 9 dana

Kandidatkinja opozicione VMRO DPMNE za predsednika Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova izjavila je u nedelju uveče da je rezultat prvog kruga predsedničkih izbora - neverovatno insporativan.

"Mislim da je ovo početak jednog novog vremena. Nemam reči da izrazim svoju zahvalnost (ljudima koji su glasali) – mislim da nisam posebna u mnogo čemu, samo znam da ću ono što obećam i ostvariti, na svoj način, u to vas uveravam", rekla je Siljanovska Davkova na konferenciji za novinare.

Najavila je da će (ako bude izabrana za predsednicu) sarađivati sa strankom koja ju je predložila, ali i sa opozicijom, sa nevladinim organizacijama, sa medijima.

"Uveravam vas da ću se truditi svaki dan da dokažem da sam tamo ne zbog svoje političke karijere, već zbog Makedonije", rekla je kandidatkinja makedonske konzervativne opozicione partije VMRO DPMNE.

Dodala je da će se u drugom krugu izbora ponašati sa dužnim poštovanjem prema onome sa kim će morati da se takmiči.

"Naravno očekujem isti takav odnos. Mislim da ne treba da bacamo senku na ovo što se danas desilo, treba da inspirišemo građane, da ih ubedimo da vredi izaći na izbore, da čuju da smo ponosni, posebno na građane, a bez građana nema gorde (ponosne) Makedonije", rekla je Gordana Siljanovska Davkova.

Kandidatkina VMRO DPME je u prvom krugu predsddničkih izbora ubedljivo pobedila svog glavnog suparnika predsednika Severne Makedonije i kandidata vladajućeg SDSM Stevu Pendarovskog, sa kojim ide u drugi krug izbora.

Kako je objavila Državna uzborna komisija (DIK), Gordana Siljanovska Davkova je dobila 324.177 ili 39,97 odsto, a Stevo Pendarovski 161.393 glasa ili 19,9 odsto.

Makedonski građani su u nedelju, u prvom krugu sedmih po redu predsedničkih izbora od osamostaljenja zemlje, birali između sedam kandidata.

Drugi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji biće održan zajedno sa parmentarnim izborima u sredu 8. maja.

(Beta, 04.25.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »