Obeležena 29. godišnjica egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije

Beta pre 11 dana

 U Gradiški je danas obeležena 29. godišnjica egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije tokom hrvatske vojne akciji "Bljesak".

Hrvatske snage su 1. i 2. maja 1995. godine izvele vojnu operaciju "Bljesak" u Zapadnoj Slavoniji koja je tada bila u sastavu Republike Srpske Krajine i pod zaštitom UN.

Po podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" za samo 36 časova tokom "Bljeska" iz Zapadne Slavonije proterano je 15.000 Srba, ubijeno 283-oje ljudi, od kojih 107 civila, među kojima i 12-oro dece.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je u govoru rekao da je "najgore to što niko nije odgovorao za zločin nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji" i da je "važno da se mi okupljamo svake godine i pokazujemo pijetet prema stradalim Srbima" - rekao je on.

Dodik je ocenio i da je srpski narod najviše stradao na prostoru bivše SFRЈ.

"Izborili smo se za naša prava i našu Republiku Srpsku. Naša zemlja je Srpska, kao i Srbija", rekao je on, kao i: "Nastavićemo da gradimo budućnosti u skladu s našim interesima".

Rekao je da RS želi da živi slobodno, a ne "s onima koji srpski narod smatraju genocidnim", ocenivši da je predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici "podmukao potez političkih predstavnika Bošnjaka".

"I to je protiv srpskog naroda. I ovde hoću da kažem da se genocid desio nad Srbima u Prvom i Drugom svetskom ratu" - rekao je Dodik.

Po njegovim rečima, cilj Rezolucije o genocidu u Srebrenici je da se "ugrozi biološki opstanak i identitet srpskoga naroda".

"Ako se slučajno ta rezolucija usvoji, mi ćemo je odbaciti. Mi te kvalifikacije ne možemo prihvatiti. Srpski narod ne želi rat, mi hoćemo mir, ali smo spremni da štitimo Srbe gde god žive" - poručiko je Dodik

Zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog "jasnih poruka u UN", ističući da je on "prvi predsednik Srbije koji je poslao jasne poruke u UN".

Predsednik Udruženja Srba proteranih iz zapadne Slavonije Krsto Žarković je rekao da je danas na tom području, po popisu Hrvatske, 17.000 Srba, od kojih najmanje 10.000 ne živi tu.

Posle pomena stradalima u akciji "Bljesak", kod spomen-obeležja u Gradiški su položeni venci i cveće za srpske civile i vojnike iz Zapadne Slavonije poginule u hrvatskoj akciji "Bljesak".

Vence su položili Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić, delegacija Narodne skupštine Srpske, izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH, vicekonzul Konzulata Srbije u Banjaluci, srpski predstavnici u institucijama BiH, rukovodstvo Gradiške i susednih gradova i opština.

Vence su položile i porodice Srba stradalih u zapadnoj Slavoniji, kao i predstavnici Udruženja Srba proteranih iz zapadne Slavonije, boračkih udruženja RS i delegacija Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, te predstavnici gradskih udruženja i građana.

(Beta, 04.27.2024)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »