Dodik: Dozvolom Lagumdžiji da govori, SB UN pokazao da su podelili BiH i priznali realnost

Beta pre 20 dana

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je danas da je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) na sinoćnjoj sednici pokazao da su "podelili Bosnu i Hercegovinu i priznali realnost", time što je ambasadoru BiH u UN Zlatku Lagumdžiji dozvoljeno da govori kao ambasador "bez zvaničnog stava BiH".

"To je tipična priča zbog koje je i došlo do predloga ove rezolucije (o Srebrenici). Dakle, nikakvog usaglašavanja na nivou Bosne i Hercegovine, a praksa UN je da ne može zemlja bez stava... Ali evo, oni su odlučili da na taj način rade", rekao je Dodik novinarima prilikom obilaska radova na izgradnji Nacionalnog stadionu u Surčinu.

Kazao je da će RS ostati pri stavu da će tražiti smenu Lagumdžije, ali i ocenio da nije realno da će se to dogoditi.

Kako je rekao, to zavisi od Predsedništva BiH koje ima tri člana, to su sada Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović, i najavio da će RS svakako pokrenuti inicijativu.

"To se do sada nije dešavalo, da se traži za nekog od imenovanih ambasadora. Praksa u Bosni i Hercegovini je takva da, kada se sastane Predsedništvo od tri člana, onda svaki od njih - hrvatski, bošnjački ili srpski, predlažu ambasadore kako pripada po rasporedu", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, ovaj put je pripalo da Bošnjaci imaju ambasadora u UN.

"Kada neko predloži, onda se to ne spori, jer ako počnete da sporite, nikad ništa ne biste imenovali. Ali je to očigledno praksa koja će morati da se menja", ocenio je Dodik.

Presednik Srbije Aleksandar Vučić kratko je prokomentarisao da srpskoj članici Predsedništva BiH Željki Cvijanović nije bilo dozvoljeno da prisustvuje sednici Saveta bezbednosti UN, jer joj SAD nije dala vizu, ali da su u isto vreme pozvani da prisustvuju Lagumdžija i visoki predstavnik Kristijan Šmit.

"Pa to je... I onda mi pričate o pravima", kazao je Vučić.

(Beta, 05.01.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »