BBC vesti na srpskom

Израел и Палестинци: Хамас каже да прихвата споразум о примирју, Израел незадовољан, одобрена офанзива на Рафу

Израелски премијер незадовољан је понуђеним, али каже да ће се преговори наставити. Израелски ратни кабинет одобрио копнену офанзиву на Рафу.

BBC News пре 17 дана  |  Џејм Грегори - ББЦ
Women inspect as a house damaged in an Israeli strike lies in ruin, amid the ongoing conflict between Israel and Hamas, in Rafah
Реутерс
Нетањаху је у више наврата рекао да неће одустати од офанзиве на Рафу, град на крајњем југу Појаса Газе

Руководство палестинске екстремистичке групе Хамаса каже да је прихватило услове споразума о прекиду ватре у Појасу Газе, али израелски премијер Бењамин Нетањаху одговара да је то „далеко од основних захтева Израела&qуот;, али и да ће се преговори наставити.

Док су се људи у Појасу Газе радовали вестима, из Израела је стигла информација и да је ратни кабинет Нетањахуа одобрио копнену офанзиву на Рафу, на крајњем југу енклаве, где се налази више од милион људи, готово половина укупног становништва палестинске територије.

Израелске снаге и тенкови су током ноћи виђени у близини граничног прелаза Рафа у јужној Гази, јављају израелски медији.

Више о најављеној израелској офанзиви и какво је стање у Рафи прочитајте овде.

У саопштењу, Хамас је навео да је обавестила катарске и египатске посреднике о одлуци да прихвата услове споразума.

„Лопта је сада у израелском дворишту&qуот;, рекао је званичник палестинске групе.

Хамас је прихватио прекид ватре, реконструкцију Појаса Газе, повратак расељених и размену заробљеника, рекао је Ројтерсу званичник групе Тахер ал-Ноно.

Не помиње се ослобађање израелских талаца који су заточени у Гази од 7. октобра и за које се сматра да су део предлога о прекиду ватре.

Неименовани израелски званичник на ову вест је рекао да је Хамас одобрио „ублажени&qуот; египатски предлог који није прихватљив за Израел, преноси Ројтерс.

Објава Хамаса уследила је на дан када се навршава седам месеци од почетка највећег сукоба са Израелом, али и у дану када је израелска војска наредила десетинама хиљада људи да се евакуишу из Рафе, града на крајњем југу Појаса Газе, где је уточиште потражило више од милион људи.

Преговори о примирју у Гази трају недељама, а дан раније премијер Бењамин Нетањаху рекао је да неће прихватити Хамасове захтеве да Израел оконча рат у Гази.

Нетањаху је рекао да би предложени споразум дозволио Хамасу да задржи контролу над Газом, што, како каже, представља претњу за Израел.

Хамас понавља да тражи потпуно повлачење израелских трупа из Појаса Газе, а израелска влада је у више наврата рекла да примирја неће бити док не уништи Хамас и док сви таоци не буду ослобођени.

„Иако је предлог Хамаса далеко од наших основних захтева, Израел ће послати делегацију посредника како би се сагледале и исцрпиле све могућности постизања споразума под условима прихватљивим за Израел&qуот;, саопштено је касно у понедељак из Нетањахуовог кабинета.

Додаје се, међутим, и да је израелски ратни кабинет одлучио да настави операцију у Рафи како би „извршио војни притисак на Хамас&qуот;.

Циљеви су ослобађање наших талаца, уништавање Хамасових капацитета и осигуравање да Газа не представља претњу Израелу у будућности&qуот;, истиче се у саопштењу.

Palestinians flee Rafah following Israeli army evacuation orders. Photo: 6 May 2024
Гетти Имагес

Током досадашњег рата, који траје од 7. октобра, само једном је - у новембру - било успостављено краткотрајно, седмодневно примирје.

Тада је ослобођено неколико десетина Израелаца које је Хамас отео током изненадног напада на југ Израела 7. октобра, као и више од 100 Палестинаца који су годинама у израелским затворима.

Један од политичких лидера Хамаса Исмаила Ханије рекао је у суботу да би сваки договор морао експлицитно да укључи израелско повлачење из Газе и потпуни прекид рата.

Нетањаху, међутим, на то ни не помишља.

„Нисмо спремни да прихватимо ситуацију у којој би батаљони Хамаса изашли из тунела, поново преузели контролу над Газом и поново изградили војну инфраструктуру и поново представљали претњу грађанима Израела.

„Израел неће пристати на Хамасове захтеве&qуот;, додао је израелски премијер.

У интервјуу за ББЦ, израелски министар Амихаи Хикли рекао је да ће рат бити настављен све док Хамас не буде елиминисан.

„Немамо могућност да пристанемо на договор који укључује окончање рата или одустајање од операције пуног обима у Рафи&qуот;, додао је он.

Анонимни званичник израелске владе рекао је локалним медијима у суботу да Израел „ни под којим околностима неће пристати да оконча рат као део споразума о ослобађању наших отетих&qуот;.

„Израелска војска ће ући у Рафу и тамо уништити преостале батаљоне Хамаса - било да постоји привремена пауза за ослобађање наших заробљеника или не&qуот;, додао је.

Hundreds of Israelis demonstrated Saturday in Rehovot near Tel Aviv to demand the release of hostages held in the Gaza on 4 May
Гетти Имагес

Нетањаху се суочио са притиском унутар његове крајње десничарске коалиције да крене у дуго најављивану офанзиву на најјужнији град у Појасу Газе, где се, како се процењује, склонило око 1,4 милиона људи након што су побегли од борби у северним и централним деловима енклаве.

САД - највећи дипломатски и војни савезник Израела - упозоравају да би офанзива на Рафу би могла да узрокује значајне цивилне жртве, и инсистирају на томе да Израел најпре представи план заштите расељених Палестинаца.

Док трају преговори, десетине хиљада Израелаца протестовали су у суботу увече, тражећи од владе да постигне договор како би се ослободили преостали таоци које држи Хамас.

Демонстранти у Тел Авиву узвикивали су: „Рат није светиња, живот јесте&qуот;, а неки оптужују премијера Бењамина Нетањахуа да му је циљ да продужи сукоб у Гази.

Суботње демонстрације у Израелу најновији су притисак на Нетањахуа да обезбеди повратак талаца.

Од 252 које је Хамас киднаповао 7. октобра, за 128 се и даље верује да су у Појасу Газе, а међу њима се претпоставља да су најмање 34 мртва.

Натали Елдор, демонстранткиња у Тел Авиву, рекла је агенцији Ројтерс да је дошла да тражи договор о ослобађању талаца и то одмах.

„Морамо да вратимо све таоце и живе и мртве. Морамо да их вратимо. Морамо да променимо ову владу&qуот;, додала је она.

Неки који су се окупили у војној бази Кирја у Тел Авиву оптужили су премијера да подрива предложено примирје, док су други позвали на прекид рата.

Преговори о прекиду ватре трају месецима без помака, а од краја новембра није било паузе у борбама или ослобађања талаца.

Dozens of protesters waving Israeli flags and placards in Tel Aviv calling for hostages to be returned home
Реутерс

У међувремену, шеф Светског програма за храну Уједињених нација упозорио је да су људи на северу Појаса Газе сада суочени са „потпуном глади&qуот;.

Синди Мекејн је у интервјуу америчким медијима упозорила да се катастрофална ситуација на територији шири на југ.

Рат је почео након што су наоружане палестинске екстремистичке групе предвођене Хамасом пробили границу и упали у Израел 7. октобра, убивши око 1.200 људи и узевши више од 250 талаца.

Многе западне земље раније су Хамас прогласиле терористичком организацијом.

У одговору на напад, Израел је покренуо потпуну офанзиву на Појас Газе, а до сада је убијено више од 34.600 Палестинаца, а близу 78.000 рањено, према подацима Министарства здравља те територије којим управља Хамас.


Пратите нас на Фејсбуку,Твитеру, Инстаграму, Јутјубуи Вајберу. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 05.07.2024)

BBC News

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Свет, најновије вести »