Si i Makron razmenili olimpijske baklje

Beta pre 11 dana

Kineski predsednik Si Đinping i njegov francuski kolega Emanuel Makron, zajedno sa suprugama, razmenili su poklone pre nego što su počeli razgovore u Jelisejskoj palati, kancelariji i rezidenciji francuskog predsednika.

Među poklonima, posebno su upečatljive bile tri olimpijske baklje, koje su stajale jedna pored druge na mermernom stolu bele boje u jarko osvetljenoj Sobi portreta Jelisejske palate, piše Sinhua.

Si je poklonio Makronu olimpijske baklje sa Olimpijskih igara u Pekingu 2008. i Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. Zauzvrat, Makron je Siju poklonio olimpijsku baklju predstojećih Olimpijskih igara u Parizu. Pariz će od jula do avgusta biti domaćin 33. Letnjih olimpijskih igara.

Francuska je sportska sila i Kina će poslati delegaciju na visokom nivou u Francusku da učestvuje na Igrama, rekao je Si uz osmeh, poželevši uspeh Olimpijskim igrama u Parizu.

Istog dana, kada se zajedno sa Makronom sastao sa novinarima, Si je još jednom izrazio podršku Kine Francuskoj u organizaciji uspešnih Olimpijskih igara u Parizu.

Si je takođe istakao da je Kina, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN i odgovorna velika zemlja, spremna da pokrene inicijativu sa Francuskom pozivajući na primirje širom sveta tokom Igara.

Kineski predsednik boravio je u poseti Francuskoj 5-7. maja.

(Beta, 05.08.2024)

Emanuel Makron »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »