CMG: Vreme je da se pojača 'čelično prijateljstvo' Kine i Srbije

Beta pre 10 dana

Kada je pre osam godina predsednik Kine Si Đinping posetio Srbiju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on odlučili su podignu bilateralne odnose na sveobuhvatno strateško partnerstvo. Ovog puta, tokom Sijeve posete Srbiji 7. i 8. maja dvojica lidera saopštili su da će produbiti i unaprediti sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije i izgraditi kinesko-srpsku zajednicu sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, piše danas Kineska medijska grupa (CMG).

Dve strane su takođe potpisale zajedničku izjavu o tom pitanju i sprovele multidisciplinarno i sveobuhvatno raspoređivanje. Srbija je postala prva evropska zemlja koja je zajedno sa Kinom izgradila zajednicu sa zajedničkom budućnošću, što u potpunosti pokazuje strategiju, specifičnost i visok nivo kinesko-srpskih odnosa, dodaje se u komentaru.

Kina trenutno aktivno promoviše modernizaciju u kineskom stilu, a srpska strana takođe promoviše razvojne planove, kao što je "Srbija 2027 - skok u budućnost". Izjava dve zemlje o "izgradnji kinesko-srpske zajednice sa zajedničkom budućnošću u novoj eri "odražava zajedničke vrednosti i ciljeve obe strane, želju za zajedničkim razvojem, i saradnjom od obostranog interesa", ocenjuje CMG.

Kako izgraditi kinesko-srpsku zajednicu sa zajedničkom budućnošću u novoj eri? Si je naglasio da je neophodno posvetiti posebnu pažnju strategiji odnosa dve zemlje, pridržavati se pragmatizma saradnje između dve zemlje i promovisati inovacije u odnosima dveju zemalja.

Uzajamno poštovanje i poverenje i dalje će biti osnova za buduće razmene između Kine i Srbije. Kina je uvek u potpunosti poštovala suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i pružala podršku ekonomskom i socijalnom razvoju Srbije. Srpska strana je uvek čvrsto podržavala kineski pravni stav o ključnim interesima kao što je Tajvan. Si je naglasio da obe strane moraju nastaviti da se čvrsto podržavaju, produbljuju stratešku saradnju i brane svoju političku bezbednost i osnovne interese. To će doprineti produbljivanju političkog uzajamnog poverenja između Kine i Srbije, navodi se u komentaru.

Praktična saradnja je ključna za jačanje kinesko-srpskog prijateljstva. Zajednička izgradnja "Pojasa i puta" između Kine i Srbije dovela je do mnogih dostignuća koja su značajno poboljšala životni standard građana Srbije. Ovog puta, Kina i Srbija su se dogovorili da nastave saradnju ne samo u tradicionalnim oblastima kao što su uvoz i izvoz, transportna i energetska infrastruktura, već i u inovativnim oblastima kao što je veštačka inteligencija. Neki analitičari su primetili da će se u budućnosti kinesko-srpska saradnja fokusirati na tehnološki napredak i zelenu energiju, što će pomoći u promovisanju visokokvalitetne izgradnje "Pojasa i puta" i dati dodatni podsticaj razvoju dve zemlje, ukazuje CMG.

Da bi podržao izgradnju zajedničke budućnosti Kine i Srbije u novoj eri, Si je najavio prvih šest mera Kine. Ove mere, koje pokrivaju ekonomiju i trgovinu, nauku i tehnologiju, humanističke nauke i druga područja, pružiće novi podsticaj bilateralnoj saradnji i razmeni kako bi narodi dve zemlje mogli marljivije da napreduju i da se približe jedni drugima.

Nakon testiranja međunarodnih promena, vreme je da se pojača "čelično prijateljstvo" Kine i Srbije. Ovo će aktivno promovisati procese modernizacije u Kini i Srbiji i pomoći u zaštiti međunarodne pravednosti i pravde. Predsednik Vučić je izjavio da je budućnost Srbije usko povezana sa Kinom. Može se predvideti da će se u novoj eri "čelično prijateljstvo" unapređivati, zaključuje CMG.

(Beta, 05.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »