Истраживање: Висока употреба никотина није кључан фактор у развоју болести повезаних с пушењем

Бета пре 10 дана

Шведска, упркос сличном нивоу укупног коришћења никотина међу својим становницима, има знатно ниже стопе обољевања од болести повезаних с пушењем у поређењу с другим европским народима, показује најновији извештај који су објавили међународни здравствени стручњаци под називом "Без дима, мање штетности" (Но Смоке, Лесс Харм).

Ова здравствена студија описује проценат употребе никотина у Шведској у односу на упоредиве земље, потврђујући да коришћење никотина није кључан фактор у развоју болести повезаних с пушењем и пружа додатне доказе да је заправо начин конзумације никотина оно што утиче на здравље потрошача, преноси Бусинесс Вире.

Студија показује да, иако се у Шведској никотин користи ништа мање у односу на европски просек, ова земља ипак има чак до 41 одсто мању инциденцу рака плућа и мање од половине смртних случајева повезаних са пушењем у поређењу са другим европским земљама.

Шведска је позната по томе што омогућава широко коришћење дуванских и никотинских производа за оралну употребу као и бездимних електронских уређаја.

"Ова разлика између пушења цигарета и употребе бездимних производа је кључна. Док никотин изазива зависност, он не изазива озбиљне болести повезане са пушењем. Наши налази подржавају да се фокус са престанка пушења цигарета помери на замену са мање штетним алтернативама, и то за оне пушаче који не могу у потпуности да престану", каже професор Карл Фагерстром, стручњак за јавно здравље и сарадник у процесу припреме извјештаја.

Шведске проактивне и едукативне мере у јавном здравству као и регулаторни оквири били су главни покретачи преласка на ове алтернативе, што је значајно утицало на унапређење јавног здравља. Извештај истиче да би прихватање сличних стратегија смањења штетности могло да буде кључно за друге земље које се боре са штетним утицајем дуванског дима.

"Шведско искуство показује да разумевање и решавање погрешне перцепције јавности о никотину може довести до здравствених политика које боље штите и информишу потрошаче", закључио је Фагерстром.

(Бета, 05.09.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Политика, најновије вести »