Međak: Od 2012. u Srbiji konstantno laganje o EU, Dan pobede postao dan ljubavi prema Putinu

Beta pre 10 dana

Od dolaska Srpske napredne stranke na vlast građani Srbije su podložni "konstantnom laganju" o Evropskoj uniji, a 9. maj, Dan pobede i Dan Evrope, pretvoren je u "dan ljubavi" prema predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, ocenio je Vladimir Međak, konsultant u oblasti evropskih integracija i prava EU.

Međak, član Glavnog odbora Evropskog pokreta u Srbiji, rekao je televiziji N1 da 9. maj u Srbiji od 2012. godine "više nije Dan pobede nad nacizmom, nego je manje-više postao dan zašto i koliko volim Putina".

"Od 2012. građani Srbije su podložni jednom konstantnom laganju o Evropskoj uniji od svih – od države, od medija bliskih državi konstantno. A sa druge strane, proces evrointegracija ide sporo, iz EU dolaze ambivalentne poruke, pogrešne poruke", kazao je Međak.

Dodao je da je posledica "konstantnog laganja" od 2012. godine to što bi svega 44 odsto građana Srbije danas glasalo za ulazak u EU.

On je rekao i da je danas Dan Evrope, a za Srbiju i Beograd "dan posle odlaska kineskog predsednika Si Đinpinga".

O juče potpisanoj Zajedničkoj izjavi Srbije i Kine o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, Međak je rekao da je "zapravo priča o vrednostima Komunističke partije Kine, o tome kako je Kina zapravo demokratska zemlja i da je demokratija bilo šta, samo ne to što kaže Zapad".

"A demokratija podrazumeva podelu vlasti koja u Kini ne postoji, ne postoji ni kod od nas. To je budućnost Srbije za koju smo juče rekli da nas zapravo zanima", kazao je Međak.

Dodao je da je ta budućnost zasnovana na kineskim vrednostima, koje nisu kompatibilne sa evropskim vrednostima.

"Evropske vrednosti kao takve su utkane u Ustav Srbije, tako da je zasnivanje Srbije na kineskim vrednostima u startu protivustavno. Ako hoćemo da idemo tim putem, moramo da menjamo Ustav. Jer kineske i evropske vrednosti ne mogu da idu zajedno", rekao je Međak.

(Beta, 05.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »