DS: Sednice Skupštine grada Kragujevca bez kvoruma, gradske vlasti idu ka prinudnoj upravi

Beta pre 24 dana

Za nešto više od mesec dana bile su tri neuspele sednice Skupštine grada Kragujevca zbog nedostatka kvoruma, dok je jedna prekinuta na sedmini pređenog dnevnog reda, pa je upitno da li vlast u Kragujevcu uopšte funkcioniše, naveli su u Gradskom odboru (GO) Demokratske stranke (DS).

Predsednik GO DS u Kragujevcu Ivan Dubljanin rekao je da su odbornici vlasti onemogućili kvorum i nisu došli na sednice, dok se opozicija pojavila na svakom zasedanju, bila ona inicijator zasedanja ili ne.

"Pokušaj da se pobegne od diskusija o ključnim temama koje zanimaju građane, tako što će se kršenjem poslovnika zaključiti sednice koje nisu po volji vladajućih stranaka, uvela je čitav grad u paralizu odlučivanja", ocenio je Dubljanin.

On je naveo da je jedina "uspela" sednica bila svečana za Dan grada, 6. maja, kada vlast nije morala da odgovara na pitanja opozicije.

"Ako se vratimo koji mesec ranije, i pobrojimo sve što se izdešavalo od dana izbora, lako ćemo zaključiti da je grad na ivici katastrofe i elementarnog funkcionisanja. Prvo, vlast je sastavljana mesecima, uz obilatu pomoć i gurku centrala stranaka, a onda u finišu, uz puno muke, porođen je i kandidat za gradonačelnika", ocenio je Dubljanin.

On dodaje da je tako "sklepana" vlast hitnim sednicama uspela da se konstituiše i usvoji budžet, ali nije bila spremna da prihvati činjenicu da više nije sama u skupštini, a da je opozicija osvojila praktično identičan broj glasova na izborima.

"Izlaz iz ove duboke političke krize u Kragujevcu je moguć samo ako se uz puno takta i napora omogući nešto što je tako uobičajeno u demokratskim društvima, a to je dijalog na ravnopravnim osnovama. Opozicija ga je nudila pred poslednje zasedanje, a vlast je snažno zalupila vrata", saopštio je Dubljanin.

On je ocenio da se, s druge strane, još snažnije otvaraju vrata prinudne uprave.

Dubljanin ne očekuje da će čak i vlast u državi žmureti na činjenicu da jedan važan grad ne može da donese odluke za elementarno funkcionisanje.

"Ne radujem se prinudnoj upravi u gradu koji volim i u kome živim i takva vlast ne bi nam mnogo dobrog donela, osim prilike za nove izbore. To je jedino stvarno rešenje trenutne krize. Pod iole ravnopravnim uslovima, stranke koje čine vlast danas, bile bi oduvane sa političke scene od strane građana Kragujevca, a pokazale su da to i zaslužuju", poručio je Dubljanin.

(Beta, 05.11.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »