Predstavnik Holandije diskvalifikovan iz takmičenja za Pesmu Evrovizije

Beta 11.05.2024

Holandski reper Jost Klajn (Joost Klein,26) je diskvalifikovan iz takmičenja za Pesmu Evrovizije zbog sukoba iza scene - prenosi danas BBC.

Tako će u večerašnjem velikom finalu biti 25 pesama, umesto planiranih 26.

On je poslat kući pošto je jedna članica produkcijske ekipe rekla švedskoj policiji da ju je on zastrašivao.

Organizatori takmičenja su rekli u saopštenju da "ne bi bilo prikladno da on nastavi takmičenje" dok traje pravni pstupak u vezi s tim slučajem.

Holandski TV-emiter Avrtotros je Klajnovo isključenje ocenio kao "nesrazmerno" događaju koji je prethodio.

U izjavi na društvenim mrežama ta kompanija je rekla da je "šokirana odlukom" i da će se "na to vratiti kasnije".

Klajn je bio među favoritima za pobedu na ovogodišnjem takmičenju s pesmom "Europapa". On je svoju proevropsku tehno-himnu posvetio svom ocu koji je umro od raka kada je Klajn imao 12 godina.

Vest da je diskvalifikovan se u petak popodne pojavila na društvenim mrežama, tokom prve generalne probe za večerašnje veliko finale.

Klajnovi rekviziti su bili postavljeni na bini u Malme Areni kada je menadžer produkcije rekao da ih treba ukloniti. Njegova pesma je tada preskočena bez objašnjenja, a umesto njega je nastupila Izraelka Eden Golan koja je bila sledeća po redu.

Evropska radiodifuzna unija (EBU) koja organizuje takmičenje je kasnije saopštila da "istražuje prijavljen slučaj u vezi s holandskim umetnikom".

Švedska policija je danas potvrdila da je on prijavljen zbog "protivpravnih pretnji" posle polufinala u četvrtak i da je preduzela "sve neophodne istražne mere i ispitala osumnjičenog, tužitelja i svedoke", a da će "predmet ići tužiocu u roku od nekoliko nedelja".

EBU je naknadno potvrdila da Klajn neće učestvovati u večerašnjem velikom finalu.

"Mi se držimo politike nulte tolerancije prema neprikladnom ponašanju na našem događaju i posvećeni smo opštoj bezbednosti i bezbednosti radnog okruženja za sve osoblje na takmičenju" - kaže EBU i ukazuje da se "u tom svetlu ponašanje Josta Klajna prema članu produkcionog tima smatra kršenjem pravila takmičenja".

Organizatori su istakli da, "suprotno nekim medijskim izveštajima i spekulacijama na društvenim mrežama, ovaj slučaj nije uključivao nijednog drugog izvođača ili člana delegacije".

Prvi izveštaji su aludirali na antagonizam između Klajna i izraelske takmičarke zbog emotivnih reagovanja na rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Tokom konferencije za novinare u četvrtak posle polufinalne večeri takmičenja koji naglašava da treba da bude apolitično, Klajn je privukao je pažnju izjavama neslaganja što je stavljen pored izraelske predstavnice Golan. On je dok je tada govorio više puta prekrivao glavu i lice zastavom Holandije.

EBU je međutim saopštila da njegovo isključenje nema nikakve veze sa njegovim stavom prema predstavnicima drugih država.

Ipak, takmičenje za pesmu Evrovizije koje je zvanično apolitično, ove godine je poremećeno ratom Izraela protiv palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze - primećuje AFP.

Mlada izraelska pevačica Eden Golan (20) se u četvrtak plasirala u finale tog takmičenja s pesmom "Hurricane" čija je prva verzija teksta morala da bude izmenjena jer se smatralo da aludira na 7. oktobar i krvavi napad palestinskog Hamasa na Izrael, posle kojeg je počeo rat u Gazi. 

BBC piše da ne bi bilo moguće da neko zameni diskvalifikovanog Klajna delom zbog teškoća da se produkciji dodaju novi elementi u poslednjem trenutku. Uz to organizatori nisu voljni da u finale puste eliminisanog 11-plasiranog takmičara iz polufinala održanog u četvrtak, jer bi to bilo u suprotnosti s pravilima o rezultatima javnog glasanja. Tada se u finale plasiralo prvih deset najbolje rangiranih od ukupno 16 takmičara među kojima su bili i Golan i Klajn.

(Beta, 05.11.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »