BBC vesti na srpskom

Muzika: Sukob repera Drejka i Kendrika Lamara - šta se sve desilo i zbog čega

Rat rečima dvojice repera uključuje i ozbiljne optužbe, ovde je sve što treba da znate o tome.

BBC News pre 10 dana  |  Mark Sevidž - BBC, muzika
Drake
Getty Images
Jedna pesma na poslednjem Drejkovom albumu je pokrenula eksploziju međusobnih uvreda

Reperi razmenjuju međusobne uvrede još od najranijih dana hip-hopa.

To je deo kulture.

Ovakav test poetskih veština i proglašavanja superiornosti, proizveli su na stotine klasičnih „dis pesama", od Tupakove Hit 'em Up, pa do Džej Zijeve pesme Takeover.

Ovaj poslednji sukob je originalno pokrenut između trojice repera, najvećih hip-hop zvezda - Drejka, Kendrika Lamara i Džeja Kola - a sve je pokrenuo naizgled bezazleni stih koji je veličao njihove karijere.

Kako su rasle napetosti, Kol je odlučio da se povuče iz ove borbe.

Drejk i Kendrik Lamar su svejedno nastavili njihovu bitku sa još većim žarom, izgovarajući dramatične međusobne optužbe koje su kroz pesme stizale u naletima.

Sledi vodič kroz istoriju ovog sukoba sa detaljima koji su pokrenuli taj požar i osvrtom na žarišta bitke i budućnost koja sledi.

Ko su glavni likovi?

Drake, Kendrick Lamar and J Cole
Getty Images

Drejk (levo) - Kanadski glumac koji je postao muzičar i čija mešavina repa i R&B muzike ga je napravila komercijalno najuspešnijim hip-hop umetnikom ovog veka.

U moru njegovih multiplatinastih albuma ističu se pesme poput Hotline Bling, One Dance, Hold On We'reGoing Home.

Kendrik Lamar (sredina) - Reper iz Komptona kojem su njegove neodoljive rime i konceptulana vizija doneli titulu najboljeg repera njegove generacije.

Jedan od najinventivnijih autora na sceni, on se bavi velikim temama kao što su policijska brutalnost, crnačko samopoštovanje, ali i sopstveni lični konflikti.

On je 2018. godine postao prvi hip-hop umetnik koji je dobio Pulicerovu nagradu za muziku.

Džej Kol (desno) - Rođen u Nemačkoj, a odrastao u Severnoj Karolini, Džej Kol je imao mentora u liku Džej Zija i autor je hitova kao što su Middle Child i Deja Vu.

On je, međutim, razočaran zamkama komercijalnog uspeha, počeo da gradi neki novi put sa introspektivnijim i analitičnijim numerama od kojih su neke postale najpopularnije i najuspešnije pesme u njegovoj karijeri.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Jutjub baner
BBC

Kako je sve počelo?

Kendrick Lamar and Drake
Getty Images
Umesto da jenjava, sukob kao da postaje sve žešći

Kada je Kendrik Lamar bio mladi reper koji se tek probijao, Drejk mu je ponudio pomoć tako što ga je pozvao da bude gost na albumu Take Care i dao mu ulogu predgrupe na sopstvenoj Club Paradise turneji 2012. godine.

Ali već 2013. godine, nakon uspeha Lamarove debitantske ploče Good Kid, m.A.A.d. City, njegove ambicije su postale kristalno jasne.

Tokom gostovanja na pesmi Control Big Šona, Lamar je prozvao Drejka, Džeja Kola, Mika Mila, Meka Milera, Puša Tija i neke druge repere u formi upozorenja: „Sve vas volim, ali ja ću pokušati da vas sve i pobijem".

Kada su Drejka upitali da prokomentariše ove stihove, on je za Bilbord magazin izjavio: „Nema šta da kažem po tom pitanju. Meni to zvuči kao prilično ambiciozan plan. To je bilo to".

„Vrlo dobro znam da me Lamar ne ubija, nikako, ni na jednom planu.

„A kada se takav dan približi, onda ponovo možemo da se vratimo ovoj temi."

Reperi su u narednih nekoliko godina razmenili nekoliko prozivki (naročito se pamti Lamarovo hvalisanje da je „ušuškao osetljivog repera u pidžami" tokom dodele BET hip-hop nagrada), ali ništa nije izgledalo preterano ozbiljno.

Slučajna iskra Džeja Kola koja je raspalila sukob

J Cole
Getty Images
Džej Kol je u pesmi First Person Shooter sebe uporedio sa Drejkom i Kendrikom

U oktobru prošle godine, Drejk je objavio svoj osmi album For All the Dogs, na kojem se pojavila i pesma u kojoj je gostovao Džej Kol, pod nazivom First Person Shooter.

Kol je u jednom stihu sugerisao da su on, Drejk i Kendrik „velika trojka" ove ere hip-hop muzike.

„Volim kad licitiraju ko je najjači MC/možda Kej Dot (Kendrik)? Možda Obri (Drejk)? Ili ja?/Mi smo velika trojka, liga smo za sebe."

Pesma se kao novitet pojavila na vrhu američke liste singlova i tako postala Drejkov trinaesti, ali i prvi hit na prvom mestu ove liste za Kola.

Ovakav uspeh je značio da se Drejk izjednačio na prvom mestu sa Majklom Džeksonom kao solo umetnik sa najviše hitova na prvom mestu liste.

Nedelju dana kasnije, numera Cruel Summer Tejlor Svift je skinula pesmu sa prve pozicije i činilo se da je sve prošlo bez neke posebne bure.

Ali privatno, Kendrik je ovo zapamtio - i uopšte nije bio zadovoljan.

Koga je naciljao Kendrik Lamar?

Zatim su u martu ove godine producent Metro Bumin i reper Fjučer objavili zajednički album pod nazivom We Don't Trust You.

Na spisku pesama se skrivena nalazila i numera Like That u kojoj se, nepotpisan, oglasio i Kendrik Lamar sa jednim stihom…koji je bio eksplozivan.

Odlučno i uz puno psovki, on se obrušio na Kolov stih uz tvrdnju da nema „velike trojke" i da „postoji samo on koji je veliki".

Zatim je nastavio sa prozivkom da su Drejkovi i Kolovi stihovi nebitni - „lake note" - i da je on Prins za Drejkovog Majkla Džeksona.

Moć stiha je teško dočarati pukim štampanjem teksta, ali na kraju pesme Lamar obećava da će sve Drejkove i Kolove „pse" smestiti na „groblje kućnih ljubimaca" - što je i naziv horor romana Stivena Kinga iz 1983. godine - i tako je zapaljen fitilj.

(Važno je istaći da Lamar ne misli bukvalno na pse kao na kućne ljubimce, već na one najbliže i najvernije poštovaoce repera. Ovaj stih je i referenca na naziv Drejkovog albuma, For All the Dogs).

Važno je i mesto na kojem se pojavljuje Lamarov stih, jer je Metro Bumin nekadašnji Drejkov saradnik kojeg se Kanađanin odrekao.

Pravo Metroovo ime je Liland Vejn (nešto kasnije malo više i o njemu), koji je producirao najveći deo Drejkovog albuma A Time To Be Alive iz 2015. godine, ali obećavani nastavak ove ploče se nikada nije pojavio što je dovelo do zle krvi između njih dvojice.

Producent je 2022. godine uklonio Drejkove stihove iz pesme Trance i prestao da ga prati na Instagramu.

Drejkovo busanje u grudi

Drejk se povodom Kendrikovih stihova oglasio tokom koncerta na Floridi uz ratoborni poklič upućen publici.

„Mnogi me pitaju kako sam", rekao je on.

„Sad ću da vam kažem.

„Digao sam (psovka) glavu visoko, uspravio leđa, čvrsto stojim (psovka) na tlu Floride i svuda gde se uputim. I znam da bez obzira na sve, da nema osobe na svetu koja može da se (psovka) sa mnom."

A šta se desilo sa Kolom?

Dve nedelje kasnije, Džej Kol je izneo odgovor na Kendrikove stihove pesmom 7 Minute Drill sa nenajavljenog albuma Might Delete Later.

„Pozvali su me telefonom, kažu neko me proziva/Potrebna ti je pažnja, nekakav produžetak", repuje on.

„I dalje pravi muziku, ali je otpao kao Simpsonovi."

On nastavlja kritikovanjem Kendrikove diskografije i njegov debi album naziva klasikom, ali onaj poslednji - masivni dupli album Mr Morale and the Big Steppers - „tragičnim".

„Tvoj treći (album) je bio moćan i to je bilo tvoje vreme", nastavlja on.

„Bio sam iza tebe, ali sadašnji trenutak je moj."

On završava rečima da i dalje poštuje Lamara, ali i da ne bi oklevao da ga uništi ukoliko ne prestane da ga vređa.

Da li je Kol stao iza svojih reči?

Odmah po objavljivanju albuma 7 Minute Drill, Kol je shvatio da je napravio ozbiljnu „grešku u koracima".

Na bini tokom nastupa na Drimvil festivalu u Severnoj Karolini, on se izvinio zbog pesme, iznoseći hvalospeve o Lamarovoj diskografiji i zatražio oproštaj.

„Neću da vas lažem, poslednje dve nedelje sam se osećao užasno", rekao je on posetiocima, objašnjavajući da je popustio pod pritiskom da odgovori na Lamarovu prozivku.

Rezultat je, rekao je, bila „najjadnija i najtrapavija" stvar koju je ikada snimio.

Drake and Rick Ross
Getty Images
Drejk i Rik Ros na fotografiji iz 2013. godine

Tačka ključanja

Kao pravi rep piroman, Drejk je pokušao da ponovo potpali vatru koju je Kol ugasio.

On je 13. aprila objavio pesmu Push Ups (Drop Give Me 50), u kojoj se obrušio na Lamarovu visinu prozivajući ga da je kepec (Lamar je visok 163 centimetara) i optužujući ga da pristaje da na nagovor njegove diskografske kuće sarađuje sa pop zvezdama.

„Marun 5 žele nove stihove, pazi da budu vickasti/a onda su nam potrebni i stihovi za Svifticu", ciničan je Drejk.

On se bavi i Lamarovom pozicijom u hip-hop hijerarhiji, sugerišući da su drugi već zauzeli njegovo mesto.

„Ti si niko i ništa, smiri se, nisi jedan od troje/SZA te je počistila, Trevis te je počistio, (21) Sevidž te je počistio."

Na meti su se našli i Fjučer, Vikend i Rik Ros.

Kanje, Rik Ros i… tekstovi o plastičnim operacijama Drejkove mame!?

Samo nekoliko sati nakon Drejkovog disa, Rik Ros je uzvratio pesmom Champagne Moments, u kojoj pominje navodnu plastičnu operaciju kojoj se podvrgao Drejk - nos, lažne trbušnjake i brazilsku zadnjicu.

Ova optužba je navela Drejkovu mamu da sinu pošalje poruku u kojoj ga pita da li je to tačno.

Diskusiju je podelio na Instagramu, uz opasku da je ovoj raspravi istekao rok trajanja.

Drake's text exchange with his mother
BBC
Drejkova prepiska sa majkom

Zatim je 21. aprila Kanje Vest stao na stranu Kendrika Lamara i objavio remiks pesme Like That i obrušio se na ugovor koji sa velikom diskografskom kućom ima Drejk, sugerišući da su ga prevarili.

On je takođe odbacio i Drejkove i Kolove tekstove i odrepovao: „Svi ste vi odlepili, je ne mogu ni da se setim nekog Drejkovog stiha."

Drejk je, međutim, bio usredsređen isključivo na Kendrika…

Moderno ratovanje

Kanađanin je prozvao svog protivnika iz Komptona novom dis pesmom.

U pesmi pod imenom Taylor Made Freestyle, on je za Lamara rekao da je kukavica koja ne sme da objavi novi album iste nedelje kada je izašao i novi album Tejlor Svift - The Tortured Poets Department.

Da bi uvreda bila još jača, Drejk je koristio veštačku inteligenciju da izmeni svoj glas ne bi li se stekao utisak da uvrede iznose Lamarovi heroji Tupak Šakur i Snup Dog.

Nakon primedbi koje su stigle iz Šakurove zadužbine, pesma je uklonjena sa Drejkovih društvenih mreža.

Kendrik uzvraća

Kendrick Lamar
Getty Images
Kendrik Lamar je 2012. godine bio deo Drejkove turneje

Kendrik je konačno, krajem aprila, odgovorio iz svih oružja, šestominutnim disom.

Pesma Euphoria (referenca na HBO seriju na kojoj je Drejk bio izvršni producent) zvuči kao lista pritužbi upućena sparing partneru.

Lamar Drejka naziva „predvidljivim", „manipulatorom" i „osvedočenim lažovom".

On ponavlja i otkriće Rika Rosa o lažnim trbušnjacima, a bavi se i Drejkovim roditeljskim veštinama.

Ali pre svega, on kaže da zaista, zaista ne voli Drejka.

„Priznajem, najveći sam hejter", repuje on.

„Mrzim kako hodaš, mrzim kako pričaš, mrzim kako se oblačiš."

Manje od 72 sata kasnije, on je objavio još jednu pesmu - 6:16 in LA.

U toj pesmi on tvrdi da je od nekog iz Drejkovog tima saznao neke optužujuće informacije.

„Mora da si grozna osoba/Svi iz tvog tabora šapuću da si ovo i zaslužio."

Porodični obračun

Lamarove optužbe da Drejk „nema pojma" kako se vaspitava sin, kao da je pogoršala celu situaciju.

Drejk je u subotu, 4. maja, uzvratio pesmom Family Matters, koja je njihov obračun podigla do neslućenih visina.

„Pominješ moje seme, sad ćeš morati da se suočiš sa ocem", objavio je Drejk.

„Moraću da budem opak, moraću da budem opak."

U moru šokantnih optužbi, Drejk spekuliše i da je Kendrik verovatno počinio i porodično nasilje (iako se takva optužba nikada nije pojavila).

U roku od 20 minuta Kendrik je uzvratio trećom dis pesmom Meet the Grahams, koju otvara zloglasnim upozorenjem: „Nije trebalo da pominješ moju porodicu".

Svaki stih pesme je upućen najbližim članovima Drejkove porodice - majci, ocu i šestogodišnjem sinu Adonisu.

Svakom od njih Kendrik je isporučio pravi recital navodnih Drejkovih mana i grešaka.

Između ostalog, on je rekao i da Drejk u tajnosti ima još jedno dete i da je navučen na kockanje, seks i droge.

Drejk je na Instagramu odgovorio pozivom da kogod ima njegovu „skrivenu ćerku" mora da je vrati, kao i da su Lamarove tvrdnje „besramne".

Da li je bilo i nekog podmetanja?

Lamar je ulog podigao do maksimuma na četvrtom disu, pesmi Hot Like Us, u kojoj optužuje Drejka da ima odnose sa maloletnicama.

„Nego Drejk, čujem da voliš samo mlade/takve su i note koje sviraš", odrepovao je Lamar usput aludirajući i na Drejkovu svetlu put (A minor - bele dirke).

Drejk uzvraća samo dan kasnije, ljutito negirajući optužbe i čikajući Lamara da pruži dokaze - implicirajući da se to nikada nije desilo.

„Drejk nije ime koje ćeš videti na listi optuženih za seksualno napastvovanje/A kad već pominješ A minor…budi precizan (B sharp) i reci fanovima o kome se ovde radi?"

On je takođe sugerisao i da je veći deo Lamarovih tvrdnji podmetnut od lažnog insajdera sa namerom da se reper bavi tim izmišljotinama.

„Oni od kojih dobijaš ove priče, sve su to klovnovi", repuje Drejk.

„Dogovarali smo se nedelju dana i zatim te zatrpali informacijama/Nek ćerka ima 11 godina, to će sigurno da proguta."

Ima li kraja?

Rat rečima je za sada zastao, ali sve se čini kao da je u toku neka nelagodna tišina. Da li će neko biti u stanju da odustane?

Štagod da se dogodi, čini se da je sukob dobar za biznis.

Pesme Push Ups i Like That su se ugodno smestile na američke i britanske top liste, a na njima će se uskoro naći i pesme koje su usledile.

I dok se i dalje postavlja pitanje „ko je pobedio", magazin Bilbord je izvestio da je strimovanje starih Kendrikovih albuma poraslo za 49 odsto, dok je interesovanje za Drejkovim albumima opalo za pet procenata.

Lamarova pesma sa pop premisama, Hot Like Us, sa klevetničkim potencijalom, takođe je postala klupski hit i ostvarila 21 milion slušanja samo u prva tri dana od objavljivanja.

Naravno, pojavile su se i teorije zavere - a glavna je ona koja pominje kompaniju Univerzal mjuzik koja se navodno umešala i zaustavila sukob.

Ipak, tabloid TMZ je objavio da to nije istina.

Prošlog utorka su stvari poprimile mračan nastavak, kada je upucan jedan od članova Drejkovog obezbeđenja ispred njegove kuće.

Nije jasno da li incident ima veze sa sukobom dvojice repera, ali zato vandalizam u Drejkovom šopu OVO u Londonu svakako ima.

U međuvremenu, čini se da i publiku sve manje zanima ovaj konstantni obračun.

„Ceo sukob je počeo više da liči na beskrajno obrtanje komentara na društvenim mrežama, nego na pravo odmeravanje mogućnosti dvojice repera", napisao je Džef Haza u magazinu Rolingstoun 2. maja.

„Deluje da je sve ovo bilo samo kolosalno rasipanje energije."


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.13.2024)

BBC News

Hip Hop »

Ključne reči

Najnovije vesti »