BBC vesti na srpskom

Evrovizija 2024: Švajcarska pobednik, za dlaku ispred Hrvatske

U napetom glasanju, Nemo doneo Švajcarskoj treću pobedu u istoriji Pesme Evrovizije. Srbija na 17. mestu, Velikoj Britaniji od publike nula bodova.

BBC News pre 10 dana
evrovizija, švajcarska
REUTERS/Leonhard Foeger
Pobednik 68. Pesme Evrovizije Nemo iz Švajcarske - prvi trijumf ove zemlje još od 1988. godine

Uprkos kladionicama koje su Hrvatskoj davale najveće šanse, domaćin Pesme Evrovizije 2025. godine biće Švajcarska.

U napetom glasanju, Švajcarac Nemo je za dlaku bio ispred Hrvatske, treća je bila Ukrajina, četvrta Francuska, a peto mesto zauzeo je Izrael, čije je učešće bilo kontroverzno.

Nemo, 24-godišnjak, koji se izjašnjava kao nebinarna osoba, doneo je Švajcarskoj ukupno treću pobedu na najvećem evropskom pevačkom nadmetanju održanom u Švedskoj sa pesmom Kod.

Posle istorijskog trijumfa na prvoj Evroviziji 1956. godine, Švajcarska je drugi put pobedila 1988. kada ju je predstavljala tada još neafirmisana kanadska pevačica Selin Dion sa pesmom Ne partez pas sans moi.

Predstavnica Srbije Teodora Pavlovska ili Teja Dora završila je takmičenje u Malmeu na 17. mestu.

Švajcarac je izveo pesmu koja je mešavina dram end bejsa i opere, a na bini je pokazao zavidnu kondiciju, balansirajući na ogromnom, okretnom gramofonu, pevajući visoke tonove (refren je inspirisan Mocartovom Čarobnom frulom, koju obično peva sopran).

Pogledajte kako je cela norveška grupa Gate iza scene a kapela otpevala pobedničku pesmu:

Imao je apsolutnu podršku ogromne većine stručnih žirija, dobivši rekordnih 365 poena, Francuska je prikupila 218, a Hrvatska 210.

Od 37 zemalja učesnica ovogodišnje Pesme Evrovizije, žiriji čak 22 države dali su maksimalnih 12 poena Švajcarskoj.

Dosadašnji rekord u broju bodova, držalo je Ujedinjeno Kraljevstvo koje je 2022. godine dobilo 283 poena od stručnih žirija.

Kaluš orkestar iz Ukrajine, na primer, 2022. godine, kada je tek počeo rat, od publike je dobio rekordan broj bodova, a od stručnih žirija - 192 poena.

Ali glasovi publike su uneli veliku napetost.

evrovizija, švajcarska
REUTERS/Leonhard Foeger
Nemo iz Švajcarske

Izrael, kome je veći deo gledalaca u Malme areni zviždao, dobio je 323 poena i nakratko je prešao u vođstvo.

Bejbi Lazanja iz Hrvatske, koji je izveo zaraznu Rim Tim Tagi Dim, dobio je ubedljivo najviše glasova publike - 337, odnosno ukupno 547.

Švajcarac Nemo je od publike dobio manje glasova - 226, ali ukupno 591.

Oli Aleksander, predstavnik Velike Britanije, prošlogodišnjeg domaćina Evrovizije, od publike je dobio nula poena, a poslednjeg mesta spasila su ga bodovi žirija (na kraju je bio 18.)

Pred početak finala, Švajcarskoj su kladionice davale 15 odsto šanse za pobedu, a Hrvatskoj čak 50 odsto.

Švajcarska je do pobede na Evrosongu došla s četvrtog mesta po bodovima publike.

Nikada u istoriji Evrovizije izvođač s manje bodova publike nije uzeo trofej.

Prvi put u istoriji Evrovizije dogodilo se i da neka zemlja koja je nastupala pod rednim brojem dva, koje se obično smatra najlošijim, dobije 307 poena od publike i da na kraju zauzme treće mesto, a to je pošlo za rukom Ukrajini.

Glasovi publike - top 3:

  • Hrvatska - 337
  • Izrael 323
  • Ukrajina 307

Od kojih žirija je Srbija dobila bodove?

evrovizija, srbija
REUTERS/Leonhard Foeger
Efektna scenografija tokom nastupa Teje Dore - ramonda se izdigla iz pepela

Srpska pevačica Teja Dora zauzela je 17. mesto sa pesmom Ramonda, dobivši ukupno 54 poena.

Stručni žiri su joj dali ukupno 22 boda, a od publike je dobila 32.

Evo koji žiriji su dali poene Srbiji:

  • Hrvatska - 3 poena
  • Albanija - 1 poen
  • Danska - 2 poena
  • Jermenija - 5 poena
  • Slovenija - 4 poena
  • Portugal - 1 poen
  • Irska - 1 poen
  • Kipar - 5 poena

Diskvalifikacija, protestne poruke sa bine i razbijen trofej

Ovogodišnja Pesma Evrovizije obilovala je neobičnim stvarima, ali i politikom.

Prvi put u istoriji jedan takmičar je isključen iz finala, a mnogo buke je bilo oko učešća Izraela zbog rata u Gazi.

Učesnica iz Izraela, 20-godišnja pevačica Eden Golan, tokom nastupa je dobijala i zvižduke i aplauze, a suočavala se i sa pretnjama, zbog čega je imala naoružanu pratnju.

Bambi Tag, koji su predstavljali Irsku, po završetku nastupa vikali su „ljubav će pobediti mržnju", dok je portugalska takmičarka Jolanda poručila: „Mir će prevladati".

Dvoje bivših učesnika Evrovizije, Alesandra Mele iz Holandije i Karija iz Finske, povukli su se iz objavljivanja rezultata žirija svojih zemalja - Mele je kao razlog navela učešće Izraela, dok je Karija rekao da „nije u redu" (davati poene).

Međutim, pesma Eden Golan „Uragan", imala je veliku podršku publike, dobivši 323 poena, a Velika Britanija je bila jedna od 15 zemalja čija je publika dala izraelskoj pevačici maksimalnih 12 poena.

Hrvatska je od publike dobila devet puta 12 poena, Ukrajina sedam 'dvanaestica', a Švajcarska samo jednu.

Statistiku o glasovima gledalaca pogledajte ovde.

evrovizija, italija
JESSICA GOW/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Italijanska pevačica Angelina Mango, pobednica San Rema, pevala je pesmu La Noja (Dosada) - kada je uoči početka finale izlazila na binu sa zastavom Italije, imala je na sebi crni plašt, pa je italijanske boje namstila tako da izgleda kao da nosi palestinsku trobojku

U ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 37 zemalja, a u finale se plasiralo 26.

Međutim, na dan finala Evropska radio-difuzna unija (EBU), organizator takmičenja, isključio je Holandiju zbog, kako je obrazloženo, neprikladnog ponašanja pevača Josta Klajna tokom druge polufinalne večeri.

Više o tome pročitajte ovde.

Švajcarac je tokom slavlja na bini slučajno oštetio kristalni trofej u obliku mikrofona, ali su mu brzo dali drugi.

„Razbio sam kod (naziv njegove pobedničke pesme), razbio sam trofej, ali može da se popravi. Možda je i Evroviziji potrebna velika popravka", odgovorio je Nemo na konferenciji za novinare, upitan da prokomentariše to što gledaoci nisu smeli da ističu zastave koje simbolizuju nebinarnost.

Nije to prvi put u istoriji takmičenja da trofej ne poživi, a ukrajinski Kaluš orkestar ga je posle pobede 2022. prodao kako bi, rekli su, prikupili novac za pomoć ukrajinskoj vojsci u ratu protiv Ukrajine.

evrovizija, švajcarska
JESSICA GOW/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Od evropskih zemalja, odnosno članica EBU, na ovogodišnjoj Evroviziji nisu učestvovali: Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska (sve iz finansijskih razloga), Slovačka, Andora, Monako i Turska, pobednica takmičenja 2003.

Turska se povukla iz takmičenja još 2013. godine zbog sistema glasanja 50 odsto publika i 50 odsto žiri, i zbog povlašćenog statusa zemalja 'Velike petorke' - Velike Britanije, Nemačke, Italije, Francuske i Španije.

Kosovo ne može da učestvuje jer nije član EBU, a nije ni Lihtenštajn.

I Vatikan je član EBU, ali nikada nije učestvovao na Pesmi Evrovizije.

Rusiji je zbog rata u Ukrajini od 2022. godine zabranjeno učešće, a i Belorusiji od 2012, zbog, kako je obrazloženo, gušenja slobode govora i mišljenja.

evrovizija, švajcarska
JESSICA GOW/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Ko je Nemo?

Nemo, punog imena Nemo Metler, rođen je 3. avgusta 1999. godine u švajcarskom gradu Bil/Bjenu.

Po muzičkom opredeljenju je polureper-polupevač, svira violinu, klavir i bubnjeve.

evrovizija, švajcarska
REUTERS/Leonhard Foeger

Od 2015. objavio je četiri EP izdanja i 16 singlova.

Snimao je pesme i na nemačkom i na engleskom jeziku, a najveći hit, singl Du, 2017. godine stigao je do 4. mesta švajcarske top-liste singlova, piše evrovizija.rs.


O čemu peva Nemo?

Mark Sevidž, Malme

evrovizija, švajcarska
REUTERS/Leonhard Foeger
Pobednik 58. Pesme Evrovizije - Nemo iz Švajcarske

Odmah nakon objave pobede Nema, irska Bambi Tag je pojurila da ih zagrli.

Njih dvoje su uspostavili bliski odnos uoči takmičenja, kao jedina dva nebinarna umetnika koja su nastupila.

Nemova pesma govori o njihovom putu ka prihvatanju tog nebinarnog statusa.

Negde između nule i jedinice/Tamo nađoh carstvo moje, pevaju Nemo.

Njihova pobeda predstavlja veliki trenutak za LGBTK zajednicu koja je Evroviziju dugo vremena smatrala sigurnim utočištem.

pobednici Evrovizije
BBC

Iako nije pobedio, Bejbi Lazanja, kome su samo srpski i kiparski žiri dali po 12 poena, ostvario je najbolji rezultat Hrvatske od njenog osamostaljivanja.

Marko Purišić, nekada član rok-metal benda iz Umaga, ostao je veran tom zvuku, ali ga je i prilagodio takmičenju koje je u suštini pop.

Do sada, Hrvatska je 29 puta bila učesnik Pesme Evrovizije i osim dva četvrta mesta (Maja Blagdan 1996. i Doris Dragović 1999.), uglavnom je beležila neuspehe i loše plasmane, a dešavalo se i da ostane bez finala.

evrovizija, Hrvatska
JESSICA GOW/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Od bivših jugoslovenskih država, samo je Srbija, kao nezavisna država, 2008. godine bila domaćin Pesme Evrovizije, nakon što je godinu dana ranije, na takmičenju u Finskoj pobedila Marija Šerifović sa pesmom Molitva.

Zanimljivo, poslednje učešće Jugoslavije na Pesmi Evrovizije bilo je 1992. godine upravo u švedskom gradu Malmeu, koji je bio domaćin i ovogodišnjeg takmičenja.

Zemlju koja je uveliko zagazila u rat predstavljala je Snežana Berić, poznatija kao Ekstra Nena, kompozicijom Ljubim te pesmama.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Jutjub baner
BBC

Ko je Bejbi Lazanja?

O hrvatskoj senzaciji sada se ne bi ni govorilo da je jedna od takmičarki na nacionalnom izboru zvanom Dora nije odustala, a Bejbi Lazanja uskočio umesto nje.

Ovaj mladić iz primorskog grada Umaga zgrabio je priliku, a onda se postepeno pravila euforija kojoj je doprineo i spot za pesmu u kojem su se pojavili mnogi članovi njegove i porodice njegove devojke i jedna mačka koja ne vidi na levo oko.

Pevajući o odlasku sa sela u potragu za boljim životom i, zapravo, kritički se osvrnuvši na odliv mozgova sa kojim se Hrvatska godinama suočava, spot u ruralnom delu zemlje, baka koja mesi tesetinu, svirka u štali, ali i veliki porodični ručak, pokazao se kao pun pogodak.

'Meow Cat Please Meow Back' (Mjau mačko, molim te kaži i ti meni mjau), glasi jedan od stihova pesme, koji su mnogi pevušili, neki komentarisali da je „nešto najbolje što su čuli", a u Hrvatskoj su se čak umesto 'dobar dan', pozdravljali sa 'mjau'.

Malo mu je nedostajalo da donese Hrvatskoj veliko slavlje.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.13.2024)

BBC News

Pročitajte još

Ključne reči

Zabava, najnovije vesti »