BBC vesti na srpskom

Evrovizija i politika: Odluka da se zabrani zastava EU je za žaljenje, kažu u Briselu

Prema pravilima Evropske radiodifuzne unije (EBU), samo zastave „zemalja učesnica i zastave duge/ponosa" su dozvoljene na mestima takmičenja.

BBC News pre 10 dana
Nemo je slavio uz prošvercovanu zastavu nebinarnih osoba
AFP
Nemo je slavio uz prošvercovanu zastavu nebinarnih osoba

Odluka da se na takmičenju za Pesmu Evrovizije zabrani zastava Evropske unije je za „žaljenje", poručila je Evropska komisija, pošto je jedan političar naveo da mu nije dato da unese plavu zastavu sa 12 zvezdica u arenu u Malmeu u subotu.

Dorin Frasineanu iz stranke Alijansa liberala i demokrata za Evropu je na Iksu napisao da mu je „uskraćen ulazak na Evroviziju sa zastavom EU".

„Obezbeđenje nam je reklo da je to 'politički' i da nije 'dozvoljeno'", dodao je on.

Prema pravilima Evropske radiodifuzne unije (EBU), organizatora takmičenja, samo zastave „zemalja učesnica i zastave duge/ponosa" su dozvoljene na mestima takmičenja.

Portparol EBU-a je rekao da je politika Evrovizije o zastavama ove godine bila „ista kao 2023.".

Obraćajući se novinarima u ponedeljak popodne, portparol Evropske komisije Erik Mamer rekao je da je „potpuno za žaljenje što zastava svih članica EU koje učestvuju u takmičenju... nije mogla da bude prikazana".

Evropska komisija „vrlo jasno ističe da nema razloga da se ova zastava ne dozvoli, u stvari, da bi trebalo ohrabriti EBU da je dozvoli", rekao je Mamer.

Pesmu Evrovizije nije organizovala EU, dodao je, te oni mogu samo da iznesu stav o tome i podstaknu EBU da „shvate da je ovo greška".

„Evrovizija je pre svega proslava evropskog duha, naše evropske raznolikosti i talenta.

„Zastava EU je simbol toga i, manje od mesec dana pre evropskih izbora, ne bi trebalo da bude velikih ili malih prepreka da se slavi ono što ujedinjuje sve Evropljane", rekao je potpredsednik Evropske komisije Margaritis Shinas komentarišući objavu Frasineanua.

zastava EU
Reuters
Zastava EU je bilo tokom finalne večeri Evrovizije 2023. godine

EU je saopštila da sada traži odgovore od EBU-a.

Shinas je u intervjuu za Politiko rekao da je odluka EBU-a da zabrani zastave EU tokom subotnjeg finala Evrovizije poklon „neprijateljima Evrope".

„Ko dobija od zabrane zastave EU na Evroviziji?" dodao je komesar.

„Samo evroskeptici i neprijatelji Evrope."


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Jutjub baner
BBC

U izjavi za BBC, EBU je saopštio da je politika o zastavama dogovorena sa SVT, švedskim emiterom i domaćinom ovogodišnjeg takmičenja, ali su naglasili da to nema eksplicitne odredbe o zabrani zastava EU.

„Kao i prethodnih godina, kao i 2023, politika SVT-a je bila da dozvoli zastave zemalja učesnica i zastave duginih boja.

„Nikada nije bilo eksplicitne zabrane zastave EU u pisanim pravilima", rekao je portparol EBU.

Zbog pojačanih geopolitičkih tenzija, zbog bezbednosti se na ovogodišnjoj manifestaciji rigoroznije sprovodila politika o zastavama, dodao je.

„Dok se zastava EU zabranjuje na Evroviziji, ljudi rizikuju da dobiju batine tražeći evropski put za Gruziju.

„Sloboda i demokratija se nikada ne mogu uzimati zdravo za gotovo!", napisao je evropski poslanik i bivši belgijski premijer Gi Verhofštat na Iksu.

Zastave
EPA
Nacionalne zastave učesnica su čest prizor na Evroviziji

Ovaj sukob je nastavak kontroverzi koje su bacile senku na ovogodišnje muzičko takmičenje, među kojima su izbacivanje holandskog učesnika Josta Klajna u poslednjem trenutku, povlačenje takmičara sa proba, a bilo je i onih koji su kršili pravila pozivajući na mir sa scene.

Tenzije su porasle posebno oko učešća Izraela na takmičenju i propalestinskih protesta ispred mesta održavanja.

Zastava EU nije bila jedina pod lupom.

Pobednik takmičenja Nemo - 24-godišnji švajcarski muzičar koji koristi zamenice oni/njih - rekao je da su morali da prokrijumčare sopstvenu nebinarnu zastavu u arenu, jer je Evrovizija odbila da im dozvoli da je unesu.

Nemo je rekao da su „svejedno to uradili", ističući „dvostruke standarde" organizatora za koje navodi da su naterali neke navijače da bace nebinarne zastave da bi im bilo dozvoljeno da uđu.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.13.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »