BBC vesti na srpskom

Rusija i Ukrajina: Olena Zelenska i šef ukrajinske diplomatije u poseti Beogradu, šta to znači

Prva dama Ukrajine je stigla na poziv supruge predsednika Srbije Tamare Vučić. Sa njom u delegaciji je i ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

BBC News pre 9 dana  |  Nataša Anđelković - BBC
Olena Zelenska
Fonet
Olena Zelenska

Olena Zelenska, supruga predsednika Ukrajine, doputovala je za vikend u Beograd, zajedno sa šefom diplomatije Dmitrom Kulebom, što je prva poseta nekog visokog ukrajinskog zvaničnika Srbiji od početka ruske invazije februara 2022.

Zelenska je došla na poziv srpske prve dame Tamare Vučić, sa kojom je u nedelju obišla jedan od najvećih simbola glavnog grada Srbije - Beogradsku tvrđavu, a u ponedeljak su imale i zajednički susret sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Poseta je poruka i predstavlja prevashodno čin balansiranja Vučića, ocenjuje Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator.

„Predsednik, poznat po proruskim naklonostima, supruzi je dodelio da ona manifestuje bliskost sa Ukrajinom, te se kao porodični biznis vodi velika geostrateška politika", kaže Jakšić za BBC na srpskom.

Srbija je dosad osuđivala rusku invaziju na Ukrajinu u Ujedinjenim nacijama, ali nije uvela sankcije Moskvi, koju smatra tradicionalnim verskim, kulturnim i političkim saveznikom.

Važan deo Vučićevog balansiranja jeste i prodaja srpske municije, koja preko Amerike stiže u Ukrajinu, dodaje Jakšić.

Agencija Rojters je prošle godine objavila poverljivi dokument Pentagona u kojem se navodi da je „Srbija pristala da isporuči oružje i municiju Kijevu ili da ih je poslala Ukrajini".

Olena Zelenska, Aleksandar i Tamara Vučić
Fonet
Olena Zelenska, Aleksandar i Tamara Vučić

U Beograd je u ponedeljak stigao i komesar Evropske unije za proširenje Oliver Varhelji, koji je sa Vučićem razgovarao o evropskom putu Srbije, za koji se bar deklarativno zalaže.

Obe posete usledile su samo nekoliko dana nakon što je kineskom predsedniku Siju Đinpingu priređen veliki doček u Beogradu.

Srbija je bila jedna od tri evropske zemlje, uz Francusku i Mađarsku, koje je šef kineske države sada obišao.


Pogledajte video: Olena Zelenska za BBC - Nedostaju nam jednostavne stvari"


Prva dama Ukrajine u 'proruskoj' Srbiji

Zbog tradicionalnih veza u Srbiji je „raširen proruski sentiment", prenosi i Rojters, uz ocenu da „srpski populistički predsednik pokušava da balansira između kandidature za članstvo u Evropskoj uniji i veza sa Rusijom Kinom".

Izvozom srpskog oružja Ukrajini, Beograd rizikuje odnose sa Moskvom, ali je tako već neko vreme, podseća Jakšić.

„Očigledno je Vučić uspeo da mu Moskva to ne zamera preterano, iako mu sigurno zamera i čekaće momenat da mu to naplati, baš kao što i Zapad čeka priliku da mu naplati druge stvari.

„Vučić je sebe doveo na raspeće, a nisam siguran da je u stanju da izdrži i sačeka dva dana da bi vaskrsao", kaže spoljnopolitički komentator.

Predsednik Srbije se u poslednjih dve godine tri puta sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim na međunarodnim forumima u inostranstvu, poslednji put u februaru u Tirani.

„Susreti Vučića i Zelenskog su bili daleko od srdačnosti koje su pokazale žene, zato je prepušteno supruzi Tamari da ide tim kolosekom", podseća Jakšić.

Od 2022. Srbija je prihvatila hiljade ukrajinskih izbeglica, poslala humanitarnu pomoć Ukrajini i obećala pomoć u razminiranju zemlje i izgradnji, po završetku rata.

Ipak, ljudi u Srbiji većinom Rusiju vide kao prijatelja Srbije, njih 71 odsto, ali je primetan pad u odnosu na prethodne godine, pokazalo je istraživanje Instituta za evropske poslove iz novembra 2023.

Blizu 30 odsto stanovništva smatra agresiju Rusije u Ukrajini opravdanom, dok je neopravdanom vidi 42 odsto ispitanika.

Dmitro Kuleba i Vučić u Beogradu
Fonet
Dmitro Kuleba sa Vučićem u Beogradu 13. maja 2024.

BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Samo nekoliko dana pre posete prve dame Beogradu, dok se borbe u Ukrajini nastavljaju, šef države Vladimir Zelenski je smenio šefa ličnog obezbeđenja, a dva meseca ranije i glavnog komandanta ukrajinskih snaga Valerija Zalužnog.

Tamara Vučić
Fonet
Mentalno zdravlje je tema koja prevazilazi granice, ne poznaje ograničenja i ne mari za uzrast, veru ili naciju, rekla je Tamara Vučić

Prve dame prošetale Beogradom

Glavni grad Srbije je na sopstvenom primeru pokazao da život na kraju pobeđuje i da se divni parkovi pojavljuju na mestima nekadašnjih bitaka, poručila je Olena Zelenska na Iksu.

„Beograd je preživeo Bugare, Vizantince, Ugare, Turke i vlast Austrijanaca.

„Bio je mnogo puta rušen i ponovo građen, a od sada će Ukrajinci moći da uče o bogatoj istoriji ovog grada zahvaljujući audio vodiču na Beogradskoj tvrđavi".

Prvog dana posete, u nedelju, ukrajinska delegacija je posetila Biblioteku grada Beograda i „Ukrajinsku policu", kutak sa ukrajinskim knjigama, objavila je Tamara Vučić na Instagramu.

https://www.instagram.com/p/C64c8dVMcMV/?igsh=dDRrdXkwdW4zcjA%3D&img_index=5

Gošći su pokazali i Beogradsko četvorojevanđelje iz 16. veka, prvu knjigu štampanu u Beogradu.

U Rektoratu Univerziteta prisustvovale su i potpisivanju Sporazuma o naučnoj, obrazovnoj i kulturnoj saradnji Univerziteta u Beogradu i Narodnog univerziteta u Kijevu „Taras Ševčenko".

Konferencija o mentalnom zdravlju

Supruge dvojice predsednika su u ponedeljak u Palati Srbija učestvovale na Konferenciji o očuvanju mentalnog zdravlja, koje se smatra jednim od od izazova današnjice, prenosi RTS.

Olena Zelenska je prenela rezultate istraživanja u njenoj zemlji, prema kojima 77 odsto Ukrajinaca trenutno oseća simptome stresa i ozbiljne nervoze, 46 odsto oseća mentalni umor, a 44 odsto osećaj tenzije.

Dodala je da se ovi podaci ne odnose samo na vojnike, već i na civile.

„Naš posao je da obezbedimo generaciju pobednika, ne samo na bojnom polju za svoju zemlju, već i na bojnom polju za sopstvenu mentalnu dobrobit", rekla je Zelenska.



Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.14.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »