BBC vesti na srpskom

Rusija: Putin smenio Šojgua sa mesta ministra odbrane, dao mu da bude šef svih službi bezbednosti

Umesto Sergeja Šojgua, koji će biti sekretar Saveta bezbednosti Rusije, na mesto ministra odbrane dolazi ekonomista Andrej Belousov. Nikolaj Patrušev imenovan za prvog Putinovog pomoćnika.

BBC News pre 9 dana  |  BBC - svetski i ruski servis
Putin i Šojgu
Getty Images
Putin i Šojgu

Ruski predsednik Vladimir Putin smenio dugogodišnjeg bliskog saveznika Sergeja Šojgua sa mesta ministra odbrane, saopštio je Kremlj.

Ovaj 68-godišnjak je na toj funkciji od 2012. godine i trebalo bi da bude imenovan za sekretara Saveta bezbednosti Rusije.

U dokumentima koje je objavio gornji dom ruskog parlamenta navodi se da će Šojgua zameniti zamenik premijera Andrej Belousov.

Šojgu je igrao ključnu ulogu u ratu Rusije sa Ukrajinom.

Putin je odredio da Šojgu preuzme dužnost od Nikolaja Patruševa u moćnom savetu bezbednosti.

Dan kasnije je objavljeno da je 72-godišnji Patrušev imenovan za zvaničnog Putinovog pomoćnika.

Njegovo prijateljstvo sa ruskim predsednikom datira iz 1970-ih, kada su obojica bili službenici sovjetske državne bezbednosti poznate kao KGB.

Šojgu ima bliske veze sa Putinom, često ga vodi na pecanje u njegovom rodnom Sibiru.

Dobio je resor odbrane uprkos tome što nije imao vojnu pozadinu, što je naljutilo neke od njegovih najviših oficira.

Po zanimanju građevinski inženjer, Šojgu je postao poznat kao šef ministarstva za vanredne situacije i pomoć u katastrofama 1990-ih.

Vladimir Putin (left), accompanied by Sergei Shoigu, guides a boat in the remote Tuva region in southern Siberia, August 2017
AFP
Putin i Šojgu godinama vole da odu zajedno na pecanje

Tokom 2023. godine, Šojgu je bio umešan u javnu svađu sa šefom Vagnerovih plaćenika Jevgenijem Prigožinom oko načina vođenja rata.

Prigožin, koji je predvodio kratkotrajnu pobunu protiv Moskve, optužio je Šojgua da je „đubre" i „matori klovn" u audio porukama koje su postale viralne.

Šef plaćenika poginuo je u avionskoj nesreći dok je leteo iz Sankt Peterburga za Moskvu u avgustu 2023.

Kremlj je negirao bilo kakvu umešanost.

Zamena koju je predložio Šojgu, Andrej Belousov, po struci je ekonomista sa malo vojnog iskustva i za neke će biti iznenađenje.

Ali, po mišljenju drugih analitičara, ovaj potez ukazuje da Putin nastoji da bolje uskladi rusku ekonomiju sa ratnim naporima.

Pogledajte video na našem Jutjub kanalu: Da li je Vladimir Putin jači nego ikad

https://www.youtube.com/watch?v=DTckutY_580

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je da predloženo imenovanje civila pokazuje da uloga ministra odbrane treba da se menja, odnosno da su tom resoru potrebne inovacije.

Dodao je Rusija sve više počela da liči na Sovjetski Savez sredinom 1980-ih, kada je veliki deo BDP-a odlazio na vojnu potrošnju.

Kao rezultat toga, bilo je neophodno osigurati da se vojni rashodi bolje integrišu u ukupnu rusku ekonomiju, dodao je on.

„Onaj ko je otvoreniji za inovacije taj će pobediti na bojnom polju", rekao je on.

Andrej Belousov
Reuters
Andrej Belousov

Urednik BBC-ja Stiv Rozenberg kaže da smena Šojgua nije iznenađenje, pošto je njegova pozicija oslabila i već neko vreme se priča da bi mogao da ostane bez resora.

Tokom rata u Ukrajini, Rusija je pretrpela velike gubitke u ljudstvu i opremi.

Postaviti ekonomistu za ministra odbrane odražava promenljive prioritete Kremlja, kaže Stiv Rozenberg.

Ruska ekonomija je sada bazirana na ratnoj osnovi, tako da je od vitalnog značaja da Ministarstvo odbrane ima dovoljno novca da finansira rat.

Prema američkom Institutu za proučavanje rata, promene u ruskom Ministarstvu odbrane ukazuju da Putin preduzima korake da se zemlja pripremi za dugotrajni rat u Ukrajini.

Prema neimenovanim vladinim zvaničnicima koje citira nezavisni ruski sajt Bel (The Bell), Belousov se smatra „tvrdokornim braniocem države, koji veruje da je Rusija okružena neprijateljima".

Kao i Putin, blizak je Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Za njega se kaže da je pasionirani ljubitelj borilačkih veština, baš kao i Putin, i da je u mladosti trenirao karate i ruski borbeni sambo.

Pre nego što je postao zamenik premijera, radio je nekoliko godina kao Putinov pomoćnik.

Pre toga je bio ministar ekonomskog razvoja.

Navodno je bio jedini član predsednikovog ekonomskog okruženja koji je podržao aneksiju Krima 2014. godine.

Putin je u utorak položio zakletvu kao predsednik po peti put nakon pobede na nedavnim izborima u Rusiji sa 87 odsto glasova i bez ijednog kredibilnog protivnika.

Na čelu Rusije je od maja 2000. godine.

Među članovima kabineta koji će zadržati pozicije je veteran ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Ko je Nikolaj Patrušev?

Patrušev je jedan od trojice najodanijih Putinovih ljudi.

Ne samo da je radio sa Putinom u KGB-u tokom komunističke ere 1970-ih, već ga je zamenio na mestu šefa njegove organizacije naslednice, Federalne službe bezbednosti (FSB), od 1999. do 2008.

Zatim je 14 godina bio sekretar Saveta bezbednosti Rusije.

patrušev i putin
AFP
Patrušev i Putin

Ove najnovije promene u vrhu ruske politike dovele su do toga da je sin Patruševa, Dmitrij, unapređen u zamenika premijera.

Mnogi ga čak vide kao mogućeg naslednika Putina.

Aleksej Djumin, bivši Putinov telohranitelj i guverner Tulske oblasti, takođe je postavljen za pomoćnika predsednika.

Djumin će nadgledati odbrambenu industriju, dok će Patrušev imati nadležnost za brodogradnju, rekao je Putinov portparol, a prenosi državna novinska agencija TASS.

Prvi je bivši Putinov telohranitelj, sada guverner Tulske oblasti, a neko vreme se govorilo da bi mogao da zameni Šojgua na mestu ministra odbrane.


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru, Instagramu, Jutjubui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.14.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »