Jerinić (ZLF): Izmene Zakona o biračkom spisku nisu idelno rešenje

Beta pre 10 dana

Poslanica Zeleno-levog fronta (ZLF) Jelena Jerinić je kazala večeras da izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku "nisu idealno rešenje" ali da se njima pruža mogućnost da se traže podaci kako se promene u tom spisku vrše.

Ona je u "Utisku nedelje" na TV Nova podsetila da predlog dela opozicije za izmene tog zakona nije bio takav kakav je usvojen, te navela da "ne dešava se tako da donesemo papir a oni (vlast) kažu ‘u redu'“.

"Neophodno je da bilo kakav takav predlog usvoji većina u paramentu, išli smo onda sa tim da imamo minimum uvida u to šta se dešava sa biračkim spiskom", rekla je Jerinić, preneo je portal nova.rs"

Kazala je da to "nije idealno rešenje, nije revizija biračkog spiska i nije u potpunosti rešavanje problema fantomskih birača", ali, kako je navela, "jeste neki pomak".

Navela je da se izmenama pruža mogućnost da se zatraže podaci o tome kako se promene u biračkom spisku vrše.

"Nemam uverenje da će nam SNS u potpusnosti dati uvid u birački spisak i u sve malverzacije koje vrše", kazalaona.

Ali, kako je precizirala Jerinić, će pružiti mogućnost da na osnovu podataka koje imamo tražimo proveru konkretnih nekih podataka.

Istakla je da deo opozicije koji na izbore 2. juna izlazi, nije te izmene predstavio kao rešenje, ali jeste, kako je kazala, kao prostor za njih "da deluju i da se i tako bore“.

Profesor Pravnog fakulteta Beogradskog univerziteta Tanasije Marinković je, u istoj emisji, kazao da te izmene Zakona "u najmanju ruku ništa ne znače".

On je upitao i zašto opozicija nije još nešto dobila, a kako je podsetio, deo opozicije je odlučio da izlazi na izbore.

Ponovio je da je neslaganje u okviru koalicije "Srbija protiv nasilja“ po pitanju izlaska na izbore pogrešno urađeno i da nije trebalo da dozvole da se u tom pitanju borbe protiv režima raziđu.

"Jeste važno biti u institucijama i više se vidimo (opozicija) kroz institucije. Ali, ne vidim da je dobar put kojim smo krenuli – ne vidim da izlazak na izbore ne doprinosi smeni Aleksandra Vučića", istakao je.

Dodaje je da ne spori da je za stranke prirodno da učestvuju na izborima i da im je lakše da tako grade infrastrukturu ali da ga, kako je naveo, muči što opozicija nije dobila još nešto, izuzev izmena Zakona o biračkom spisku.

Profesorka prava u penziji Vesna Rakić-Vodinelić je o izmenama zakona kazala da je vlast isuviše lako pristala na promenu da bi joj se, kako je navela, moglo verovati da će je poštovati.

Ona je istakla da bi "svi delovi opozicije" u predizbornom vremenu trebalo da se fokusiraju na "najveći problem – na Vučića".

Kako kaže, vlast je negirala izbornu krađu od 17. decembra i negiraće "ma koliko očigledna krađa bila“.

Ona je, govoreći o sukobu u opoziciji oko izlaska na izbore, navela da razume obe strane ali da ne misli da od političke borbe treba da se odustane.

"Mnogo sam izbora izgubila, ali nisam odustala od političke borbe. Ja ću naravno da izađem na izbore", rekla je ona.

(Beta, 05.13.2024)

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »