U Kanu sutra počinje 77. Međunarodni filmski festival

Beta pre 24 dana

U Kanu sutra počinje 77. Međunarodni filmski festival, koji će obeležit povratak zvezda kao što su Meril Strip (Meryl Streep), Frensis Ford Kopola (Francis Ford Coppola) i Katrin Denev (Catherine Deneuve) dok će se za glavnu nagradu Zlatnu palmu takmičiti 22 ostvarenja.

Na spisku filmova za Zlatnu palmu na festivalu koji traje do 25. maja, između ostalih su Kopolin "Megalopolis", a čuveni reditelj se vraća u Kan 45 godina posle Zlatne palme za kultni antiratni film "Apokalipsa sada".

Na listi je i film reditelja Žaka Odijara (Jacques Audiard), dobitnika Zlatne palme 2015. godine, koji će se ove godine takmičiti sa ostvarenjem "Emilija Peres", mešavinom krimića i mjuzikla, sa Selenom Gomes u glavnoj ulozi.

Za Zlatnu palmu se takmiče filmovi ruskog reditelja u izgnanstvu Kirila Serebrenikova "Limonov" i "Kinds od Kindess" Jorgosa Lantimosa.

Reditelj Kristof Onore (Christophe Honore) će se takmičiti sa filmom "Marcello Mio" posvećenom Marčelu Mastrojaniju (Marcello Mastroianni), preminulom 1996. godine, a čija se 100 godišnjica rođenja obeležava ove godine. O njemu će govoriti Katrin Denev i ćerka Kjara Mastrojani (Chiara).

Meril Strip (74) dobiće počasnu Zlatnu palmu tokom ceremonije otvaranja festivala. Počasnu Zlatnu palmu će ove godine dobiti i kreator serijala "Ratovi zvezda" Džordž Lukas (George Lucas), kao i kolektivno Studio Gibli japanskog reditelja animacije Hajaoa Mijazakija.

Predsednica žirija će biti Greta Gervig, američka nezavisna rediteljka čiji je film "Barbi" zaradio više od jedne milijarde dolara.

Prošlogodišnji dobitnik je "Anatomija pada" francuske rediteljke Žistin Trije (Justine Triet) koji je ove godine dobio i Oskara američke Akademije filmskih umetnosti i nauka za najbolji scenario.

Pas Mesi koji se pojavljuje u tom filmu i ove godine će biti zvezda festivala jer je dobio ulogu da "intervjuiše" zvezde koje budu prolazile crvenim tepihom. Mesi će biti opremljen malom kamerom i mikrofonom, a glas će mu pozajmiti jedan francuski humorista koji će četvoronoške biti iza psa tokom "intervjua".

Prestižna Zlatna palma obično vredna oko 20.000 evra, do samog uručenja, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji i u najvećoj tajnosti se predaje žiriju koji je doneo odluku o dobitniku.

U slučaju "nerešenog rezultata" ili oštećenja nagrade, dodeluje se "rezervna palma" bez datuma.

Pored Zlatne palme od 2000. godine dodeljuje se "mini-palma", umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji "Određeni pogled".

U okviru Kanskog festivala dodeljuje se nagrada Fripesci, priznanje međunarodnih kritičara, odnosno Međunarodne federacije kinematografije, kao i Kvir palma, nezavisna nagrada za film koji se bavi pitanjima LGBTQ+ populacije.

(Beta, 05.13.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »