Patrijarh Porfirije na početku Sabora SPC: Vrata Pećke patrijaršije biće otvorena pre ili kasnije

Beta pre 14 dana

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) počeo je danas liturgijom u hramu Svetog Save na Vračaru umesto u Pećkoj patrijaršiji kako je planirano, uz poruku da će vrata tog manastira na Kosovu i Metohiji, kad - tad biti otvorena za njega i vrh Crkve, kao i sve ljude dobre volje.

"Trebalo je da danas litirgiju služimo u svetoj Pećkoj patrijaršiji ali su aktuelne vlasti u Prištini zabranile da uđemo u nju i zatvorile vrata za nas", rekao je poglavar SPC patrijarh Porftije, nekon liturgije koje je služio sa episkopima i mitropolitima iz Srbije i dijaspore.

On je naglasio da "sve biva po promislu Božijem i da je u Gospodu svaka pobeda".

"Zato smo sigurni da će se, po promislu Božijem, vrata Pećke patrijaršije otvoriti pre ili kasnije ne samo za nas već za sve ljude dobre volje", poručio je patrijarh Porfirije.

On je naveo da su se arhijereji sabralli da u ljubavi, jedinstvu i međusobnom razumevanju čine sve na "spasenje naroda Božijeg".

"Vaše su molitve dobrošle i neophodne da i ovaj Sabor, kao i svaki do sad, prođe u miru i ljubavi", poručio je patrijarh Porfirije okupljenima na svečanom otvaranju Sabora, posle čega će uslediti radni deo zasedanja u kripti Hrama Svetog Save.

(Beta, 05.14.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »