Sijarto Dodiku: Mađarska će u UN glasati protiv rezolucije o Srebrenici

Beta 15.05.2024

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto izjavio je danas u Budimpešti da će Mađarska glasati protiv rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN).

Sijarto je na konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom rekao da ta rezolucija "namerno ili nenamerno demonizuje celi srpski narod za tragediju u Srebrenici".

Ocenio je da rezolucija o Srebrenici "može da poljulja stabilnu situaciju i razumevanje među narodima u BiH".

"BiH je napravila ozbiljne iskorake na putu evropske integracije. U martu je odlučeno da počne pregovarački proces o pridruživanju EU. Važno je da svi entiteti i narodi u BiH daju svoj doprinos", kazao je Sijarto.

Ocenio je da je "ta harmonija koja se stvorila u BiH i koja je dovela do saglasnosti po tom pitanju, razbijena jednostranim delovanjem nelegitimnog visokog predstavnika (Kristijana Šmita), koji je na svoju ruku izmenio Izborni zakon BiH".

"Tu stabilnu situaciju i razumevanje u BiH može da poljulja i donošenje rezolucije o Srebrenici u UN, što bi dovelo do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da treba prestati sa jačanjem tenzija i tim namerama", istakao je Sijarto.

Po njegovim rečima, način da se stabilizuju tenzije na Balkanu je pridruživanje zemalja regiona EU.

"Smatramo i da međunarodni politički učesnici treba da završe svoje delovanje u BiH i da prestanu s pretnjama sankcijama i mešanjem u unutrašnje poslove BiH", ocenio je mađarski ministar spoljnih poslova.

Dodao je da je mir na Balkanu od osnovnog značaja za stabilnost cele Evrope i da Mađarska namerava da učini sve da doprinese stabilnosti i miru na Zapadnom Balkanu i u Evropi .

Dodik je izjavio da će rezolucija UN o Srebrenici paralisati i destabilizovati odnose u BiH, zahvalivši Mađarskoj što će glasati protiv te rezolucije.

"Sporno je što je i Nemačka sponzor te rezolucije", kazao je Dodik podsetivši da Predsedništvo BiH nije donelo nikakvu odluku u vezi sa rezolucijom o Srebrenici, već da je inicijativa za njeno usvajanje potekla jednostrano, od bošnjačkih predstavnika.

Sijarto i Dodik danas su u Budimpešti potpisali memorandum o razumevanju između Mađarske i RS u oblasti primene savremene tehnologije u zdravstvu.

Dodik se prethodno sastao s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

(Beta, 05.15.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »