BBC vesti na srpskom

Nova ofanziva Rusije na Ukrajinu: Svet „uhvaćen na spavanju“

Ruski prodor u Harkovsku oblast bio je očekivan, zašto onda ukrajinske snage nisu uspele da ga zaustave?

BBC News pre 16 dana
Ukrajinski policajac proverava oštećenu zgradu u Vovčansku
Shutterstock
Ukrajinski policajac proverava oštećenu zgradu u Vovčansku

Hiljade Ukrajinaca napustile su domove na severoistoku zemlje kad su ruske trupe ušetale preko granice, zauzele najmanje devet sela i približile se gradu Vovčansku.

Prodor nadomak drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkova doživljava se kao jedan od najznačajnijih kopnenih napada od početka potpune invazije 2022. godine.

Ukrajina je u jesen iste godine uspela da povrati kontrolu nad ovom oblašću.

Ofanzivu su ukrajinske vlasti i mnogi eksperti očekivali - zašto je onda ruska vojska uspela da se probije tako lako?

Šta se desilo?

Ruska vojska je pokrenula ofanzivu u petak 10. maja, kad su trupe prešle granicu u severoistočnu Ukrajinu i raširile se u nekoliko pravaca.

Mapa ruske ofanzive na harkovsku oblast u Ukrajini
BBC

U narednim danima su zauzeta neka sela, a ruska vojska je napredovala pet do šest kilometara na ukrajinskoj teritoriji duž trase od 100 kilometara uz granicu, prema britanskom ministru odbrane Grantu Šepsu.

Međutim, ukrajinska vojska je saopštila da je „potisnula neprijatelja" dalje od oboda grada Vovčanska i ostvarila određene „taktičke uspehe".

U saopštenju izdatom u ponedeljak uveče, naveli su da je Rusija izgubila više od 100 vojnika samo tog dana.

Prema Davidu Gendelmanu, izraelskom vojnom ekspertu, cilj ruske vojske bio je da stvori neprekinutu „tampon zonu" duž granice sa Ukrajinom.

Mapa ruske ofanzive u Harkovskoj oblasti
BBC

Zašto Ukrajina nije bila bolje pripremljena?

Predsednik Rusije je pominjao koncept „tampon zone" u govoru održanom u martu, a zapadni mediji spekulišu o mogućem napadu u toj oblasti poslednja dva meseca, tako da on nije bio neočekivan.

U intervjuu datom u martu, vrhovni komandant Ukrajinskih oružanih snaga Aleksandar Sirski rekao je nacionalnoj novinskoj agenciji da njegove trupe imaju uspešan učinak kad je u pitanju odbrana Harkova.

„Ako Rusi budu ponovo krenuli na njega, Harkov će postati fatalan grad za njih", upozorio je.

Međutim, neki vojni zvaničnici izjavili su da kad je napad usledio, prva linija odbrane - 1,5 do šest kilometara od ruske granice - nije bila pravilno utvrđena.

Minska polja, protivtenkovski rovovi i „zmajevi zubi" - betonske protivtenkovske barijere - trebalo je da uspore kretanje neprijatelja, tvrde.

General Aleksandar Jakovec, šef Državne specijalne transportne službe, rekao je da je neprestano granatiranje onemogućilo utvrđivanje prve linije fronta i kad je započela nova ofanziva, ukrajinski borci su bili prisiljeni da se povuku nekoliko kilometara, omogućivši Rusiji da okupira pogranična sela.

Poslednjih meseci došlo je i do promene u komandnom vrhu u Ukrajini, što prema nekima ukazuje na to da odbrana Harkovske oblasti nije išla po planu.

General-major Mihailo Drapati je imenovan za novog komandanta oblasti, preuzevši dužnost od Jurija Haluškina.

„Oni ne smenjuju komandante tek tako", rekao je izraelski vojni ekspert David Gendelman.

„To znači da je bilo propusta."

Da li je krivo kašnjenje međunarodne pomoći?

Policajci pomažu lokalnom stanovništvu da se evakuišu iz Vovčanska u Harkov zbog ofanzive Rusije, 12. maj 2024.
Reuters
Policajci pomažu lokalnom stanovništvu da se evakuišu iz Vovčanska

Ukrajina već mesecima traži oružje i vojnu pomoć od svetskih saveznika.

Posle ove ofanzive, britanski ministar odbrane Grant Šeps je rekao: „Zaista imam osećaj da je svet bio uhvaćen na spavanju.

„Ovo je moralo da se desi zbog kašnjenja sa slanjem svega što im je potrebno."

Situacija sa pomoći se sada pokrenula iz mrtve tačke.

U aprilu, posle godinu dana političke rasprave, SAD su odobrile paket vojne pomoći vredan 61 milijardu dolara koju je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opisao kao „od vitalnog značaja".

U februaru su EU odobrile paket pomoći za Ukrajinu u vrednosti od 50 milijardi evra, nakon što je Mađarska prestala da blokira sporazum.

Između februara 2022. i februara 2024. godine, Nemačka je poslala Ukrajini oružje i opremu u vrednosti od 10,7 milijardi dolara, dok je Velika Britanija posla vojnu pomoć vrednu 5,7 milijardi dolara.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Zašto je ofanziva važna?

Eksperti tvrde da je ovaj napad pokazao da je Ukrajina „u raskoraku", boreći se za oblast koju je prethodno već povratila, dok su joj resursi dodatno iscrpljivani.

Bivši zamenik komandanta NATO general Ričard Šrif rekao je da je ovo trenutak za „fundamentalnu promenu strategije".

Izjavio je da aktuelna strategija Zapada da Ukrajini šalje „tek dovoljno" resursa da bi se odbranila onemogućava ostvarivanje uspeha.

„Ne možete da vodite rat sa jednom rukom vezanom iza leđa. Najbolji oblik odbrane je napad, a Ukrajina neće povratiti teritoriju sem ukoliko razvije značajne ofanzivne sposobnosti, ali za to je potrebno vreme.

„Ono što je Ukrajini potrebno više nego bilo šta drugo je vreme, a Rusi se trude im ga uskrate."

Šeps je ponovio te reči i dodao da bi napredak mogao da se ostvari „kad bi svi preuzeli odgovornost i poslali Ukrajini ono što joj treba" u pogledu paketa pomoći.

On je rekao: „To je pitanje političke volje i moja jednostavna poruka svetu, a posebno Sjedinjenim Američkim Državama, jeste da je mnogo jeftinije odbraniti se, i stoga odvratiti Putina, ovde i sada, nego mu dopustiti da pobedi."

Šta bi moglo dalje da se dešava?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u aprilu obišao rovove u Harkovskoj oblasti
Pres služba predsednika Ukrajine
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u aprilu obišao rovove u Harkovskoj oblasti

Ukrajina kaže da Rusija ima oko 30.000 vojnika u Harkovskoj oblasti.

Većina vojnih analitičara se slaže da je to premalo za masovnu operaciju naglog napada ili opkoljavanja grada Harkova, u kom živi oko milion ljudi.

Gendelman smatra da je „nastupila ratna magla" i da nije jasno šta Rusija smera, ali misli da je možda usredsređena na zauzimanje severoistočnog pograničnog grada Vorvčanska.

Ruska vojska aktivno granatira mostove u ovoj oblasti, pokušavajući da odseče rute za snabdevanje ukrajinskih trupa i da izoluje ratnu zonu.

Ruske vlasti nisu komentarisale otvaranje novog fronta.

Međutim, 11. maja, u dnevnom raportu ruskog Ministarstva odbrane, piše da je su „oslobodili" - što će reći okupirali - pet sela u Harkovskoj oblasti.

Vojni ekspert i istoričar Mihail Žirohov veruje da bi postavljanje general-majora Mihaila Drapatija na mesto komandanta za Harkovsku oblast moglo za Ukrajinu da predstavlja promenu u pristupu odbrani ovog kraja.

Rekao je da je nekoliko novih ukrajinskih brigada poslato u oblast, dok su određene jedinice javno saopštile da su prekomandovane tamo.

Međutim, Žirohov upozorava: „Prebacivanje još više operativnih rezervi na ovaj pravac moglo bi da bude rizično."


Pogledajte i obaj video


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.16.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Najnovije vesti »