BBC vesti na srpskom

Hrvatska dobila novu vladu, bez srpske manjine, i tri ministra iz desnog Domovinskog pokreta

Premijer Andrej Plenković kaže da će nova vlada imati pet glavnih prioriteta tokom mandata koji ističe 2028. godine, a tu su „uspešna, vitalna, pravedna, održiva i suverena Hrvatska".

BBC News pre 14 dana  |  Grujica Andrić - novinar
Andrej Plenković
OLIVIER MATTHYS/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Premijer Andrej Plenković predstavio je novu vladu u Hrvatskom saboru

Hrvatska je dobila novu vladu predvođenu Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), pobednicom aprilskih parlamentarnih izbora, koju će predvoditi novi-stari premijer Andrej Plenković, lider partije.

U vladi će se naći i Domovinski pokret (DP), partija desnice, koja će se prvi put naći u izvršnoj vlasti, a u vladi prvi put od kada je predvodi Plenković neće biti predstavnika Samostalne srpske demokratske stranke (SSDS) Milorada Pupovca.

Posle rasprave duge više od deset sati, za treću Plenkovićevu vladu glasalo je 79 poslanika, 61 je bio protiv, a jedan uzdržan.

Umesto dosadašnjih 16 ministarstava, Vlada Hrvatske brojaće dva više, a ukupno tri će pripasti Domovinskom pokretu (DP), najvećem koalicionom partneru HDZ-a.

Uz predložena imena ministara, Plenković je Hrvatskom saboru dostavio i program nove vlade koji čini pet glavnih prioriteta: „uspešna, vitalna, pravedna, održiva i suverena Hrvatska".

Nova vlada imaće i sedam potpredsednika, a jedan od njih biće Josip Dabro, generalni sekretar DP-a i novi ministar poljoprivrede.

Dan ranije, Gordan Jandroković, bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske i visoki funkcioner HDZ-a, treći put izabran je za predsednika Hrvatskog sabora.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Ko su stari i novi ministri

Novi-stari premijer Hrvatske Andrej Plenković nije mnogo menjao u odnosu na prethodni mandat, koji je trajao od 2020. do 2024. godine.

Jedino novo lice iz HDZ-a u vladi biće Tonči Glavina, ministar turizma i sporta, koji je u tom ministarstvu od 2017. godine obavljao dužnost državnog sekretara.

Tu su i tri člana Domovinskog pokreta, koja će dobiti resore u novoj vladi.

Josip Dabro, glavni sekretar DP-a, biće ministar poljoprivrede i potpredsednik vlade, Ante Šušnjar, advokat i član predsedništva te stranke, preuzeće rukovođenje Ministarstvom privrede, a Ivan Šipić, teolog i nekadašnji član HDZ-a, vodiće Ministarstvo demografije i migracija.

Marija Vučković, doskorašnja ministarka poljoprivrede, preuzima resor zaštite životne sredine i zelene tranzicije, a dosadašnji ministar privrede Damir Habijan prelazi na čelo Ministarstva pravosuđa i javne uprave.

Resor zdravstva ostaje u rukama Vilija Beroša, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i dalje će voditi Branko Bačić, resor odbrane Ivan Anušić, unutrašnjih poslova Davor Božinović, a spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Kao i prethodne dve vlade kojima je rukovodio Plenković ministarske pozicije obavljaće Nina Obuljen Koržinek u Ministarstvu kulture i medija, Oleg Butković, ministar mora trgovine i infrastrukture, kao i Tomo Medved u resoru branitelja.

Ministar finansija Hrvatske ostaje Marko Primorac, a Radovan Fuks zadržaće se na funkciji ministra obrazovanja, nauke i, kako je pridodato od ovog mandata, mladih.

Marin Piletić će ostati ministar za rad, porodicu, socijalnu politiku i penzioni sistem, a Šime Erlić ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije.

Vlada će imati ukupno sedam potpredsednika: Butković, Anušić, Medved, Bačić i Božinović će na toj poziciji ostati, Primorac, još jedan stari član vlade će im se pridružiti, dok će još jedno mesto pripasti Josipu Dabru iz DP-a.

Opozicija kritikuje, Plenković pita 'gde je Milanović'

U prvom od pet prioriteta program predviđa „uspešnu" Hrvatsku, što bi trebalo postići prosečnom platom od 1.600 evra, otvaranjem novih radnih mesta i zaposlenošću od 75 odsto, dok su obećana i ulaganja od šest milijardi evra u železnicu, prenosi HRT.

Iznosi se i obećanje o prosečnoj penziji od 750 evra, kao i o uspostavljanjem nezavisnosti pravosuđa, borbi protiv korupcije, dekarbonizaciji privrede, ulaganja u vojsku i vojne veterane.

Iako su iz opozicije kritikovali Plenkovića da je novi program vrlo sličan onom koji je ponudio pre četiri godine, kao i da je ušao u politički savez sa dojučerašnjim neprijateljima iz DP-a, premijer Hrvatske je odbacio takve ocene.

"Razgovori nakon izbora su bili u smislu uvažavanja i pronalaska zajedničkog jezika, a ovaj program je sinteza, nije prepisan", kazao je Plenković.

„Program je sadržajan, kvalitetan i realan. Logično je da mora da bude sastavljen na temelju programa koji je HDZ predstavio javnosti uoči izbora, sigurno da ga nećemo baciti u smeće - to bi bila prevara birača", dodao je.

Marijana Puljak, predstavnica opozicione, liberalne partije Centar, tvrdi da bi tokom idućeg mandata ponovo moglo da bude korupcije, nazivajući politički savez HDZ-a i DP-a „trgovačkim lancem".

„Koalicija nije rezultat želje da se ostvari dobrobit za građane, nego čiste političke trgovine", smatra Puljak.

Nikola Grmoja, kandidat za premijera koalicije Most-Suverenisti na aprilskim izborima, kritikovao je hrvatskog premijera zbog sastavljanja vlade „zahvaljujući onima koji su govorili da Plenković treba u zatvor", aludirajući na članove DP-a.

„DP je tvrdio da će ići s onim ko im podrži program. Koliko je rečenica iz programa DP-a u Vladinom? Nijedna. Vladin program je prepisani HDZ-ov program", kazao je Grmoja.

Slične zamerke imao je i Željko Jovanović, predstavnik najveće opozicione Socijaldemokratske partije (SDP).

Plenković je na to odgovorio kritikama predsedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću zbog kršenja Ustava tokom kampanje.

„Jeste li kao savetnik rekli Milanoviću da ne krši Ustav?

„Nađite mi još jednog predsednika koji je to uradio i onda nestao, gde je nestao? Nestao i (Peđa) Grbin (predsednik SDP-a) i Milanović", rekao je Plenković.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.17.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »