BBC vesti na srpskom

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije: Gde napreduju, a gde su na udaru LGBT prava

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (17. maj) analiziramo gde u svetu su LGBT prava napredovala, a gde nisu.

BBC News pre 20 dana  |  Onur Erem - BBC Svetski servis
Bodljikava žica
Getty Images

U organizaciji LGBT zajednica u više od 100 zemalja, 17. maj se od 2004. godine obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije.

Cilj događaja je da skrene pažnju donosilaca odluka, javnosti i medija na nasilje i diskriminaciju koje doživljavaju LGBT osobe širom sveta.

Ovaj datum odabran je zato što obeležava godišnjicu odluke Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da deklasifikuje homoseksualnost kao mentalni poremećaj 17. maja 1990. godine.

Homoseksualnost je dodata u SZO-ovu Međunarodnu klasifikaciju bolesti 1948. godine.

Međutim, od sedamdesetih, zdravstvene organizacije iz čitavog sveta počele su da osporavaju taj stav, a Američko udruženje psihijatara uklonilo je homoseksualnost iz dijagnostičkog priručnika 1973. godine.

Parada ponosa 1977. godine
Getty Images
Američki predsednik Džo Bajden zahvalio se na „neumornom zalaganju LGBT aktivista" u njihovoj borbi za deklasifikaciju homoseksualnosti kao mentalnog poremećaja

Doktor Džek Drešer, koji je osvajao nagrade za rad u oblastima roda i seksualnosti, opisuje to kao „početak kraja zvaničnog učešća organizovane medicine u društvenoj stigmatizaciji homoseksualnosti".

Trebalo je maltene još dve decenije da SZO preduzme sličan korak.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Kakva je situacija širom sveta?

Kako se stanje ili bolest klasifikuje može da ima značajan uticaj na to kako ga zdravstveni sistemi i zajednice doživljavaju i reaguju na njega, prema tvrdnji SZO-a, a prethodna klasifikacija trans i rodno raznovrsnih identiteta stvorila je stigmu i potencijalne prepreke zdravstvenoj nezi.

„Na primer, osobe su morale da dobiju dijagnozu mentalno obolele da bi pristupile rodno-afirmativnoj zdravstvenoj nezi koju pokriva osiguranje", navodi SZO.

mapa
BBC

Uprkos promeni stava zdravstvenih institucija prema homoseksualnosti, još uvek su u mnogim zemljama homofobija, bifobija i transfobija kodifikovani u zakonima i zvaničnoj politici.

Međunarodno udruženje lezbejki, gejeva, biseksualaca, transseksualaca i interseksualaca (ILGA) redovno prati šta se dešava u svetu i beleži da homoseksualnost može biti kažnjena smrću u mnogim zemljama sveta, poput Saudijske Arabije, Irana i Nigerije.

Definisana je kao zločin ili de fakto zločin u 62 zemlje, prema podacima udruženja.

Broj članica UN koje kriminalizuju istopolne seksualne odnose. .  .

S druge strane, postoji samo 36 zemalja sa bračnom ravnopravnošću, prema Fondaciji za kampanju za ljudska prava, koja prati priznavanje istopolnih brakova širom sveta.

Pitali smo dve organizacije - Hjuman rajts voč (HRV) i ILGA - koje zemlje su značajno popravile učinak po pitanju LGBT prava, a u kojima su se pogoršala u poslednjih 12 meseci.

LGBT prava u opadanju

Uganda je uvela smrtnu kaznu za uzajamno dobrovoljne istopolne seksualne odnose u sklopu Zakona protiv homoseksualnosti koji je na snagu stupio 2023. godine.

Zakon takođe strogo ograničava napore u zastupanju prava i slobode govora po LGBT pitanjima.

Ugandanski poslanik nosio je odoru sa anti-homoseksualnim sloganima na raspravi u parlamentu
Getty Images
Ugandanski poslanik nosio je odoru sa anti-homoseksualnim sloganima na raspravi u parlamentu

Iz ILGA kažu da postoji veliki broj dokaza da su kriminalizujuće odredbe bile dosledno sprovođene, rezultirajući hapšenjima, krivičnim gonjenjima i iseljenjima.

Ugandanska aktivistkinja za zaštitu prava Kler Bjarugaba rekla je da je donošenje zakona bio „veoma mračan i tužan dan" za LGBT zajednicu i sve Uganđane, izvestila je novinska agencija Rojters.

„Ugandanski predsednik danas je legalizovao homofobiju i transfobiju", dodala je tada aktivistkinja.

Svetska banka je obustavila izdavanje novih kredita zemlji zbog ovog zakona

Govoreći za BBC, LGBT osoba je rekla da je morala da pobegne iz Ugande.

Dajen (nije joj pravo ime) - koja je u dvadesetim godinama - rekla je da su ona i njena devojka pretučene, a da su kasnije pobegle u Keniju uz pomoć Trans reskjua (nevladine organizacije koja pomaže ljudima da izbegnu sa opasnih mesta širom sveta).

„Zastrašujuće je ostaviti za sobom sve što poznajete i započeti sve ispočetka", kaže ona.

„Nekakvo zlo se uvuklo u društvo. Napadali bi nas, ne bismo bile bezbedne, Uganda nije bezbedna."

Pozivi za poštovanje LGBT prava mogli su da se čuju tokom šetnje za Dan žena u malezijskoj prestonici Kuala Lumpur prošle godine
Getty Images
Pozivi za poštovanje LGBT prava mogli su da se čuju tokom šetnje za Dan žena u malezijskoj prestonici Kuala Lumpur prošle godine

Malezija, u kojoj je homoseksulanost ilegalna i može za posledicu da ima bičevanje ili kaznu do tri godine zatvora, ima državni program za „preobraćanje" LGBT osoba, prema podacima ILGA.

LGBT organizacije iz Jugoistočne Azije kritikovale su ovu praksu u zajedničkom saopštenju iz marta 2024. godine.

Pozvale su zemlje članice ASEAN-a da zabrane terapiju konverzije i srodnu praksu.

„Pored kriminalizujućih odredaba na federalnom nivou u Maleziji, državni šerijat kriminalizuje uzajamno dobrovoljne istopolne seksualne odnose i raznovrsna rodna izražavanja. Postoje stalni dokumentovani dokazi o hapšenjima i krivičnom gonjenju", kaže ILGA.

Malezijska vlada je otkazala skorašnji festival nakon što je britanski pevač Meti Hili napao anti-LGBT zakone u zemlji.

Oleg Nefedov, sudija ruskog Vrhovnog suda
Getty Images
Oleg Nefedov, sudija ruskog Vrhovnog suda, čita odluku na zahtev ministra za pravdu da se „međunarodni LGBT pokret" proglasi ekstremističkom organizacijom i zabrane njegove delatnosti

Rusija ne kriminalizuje eksplicitno uzajamno dobrovoljne istopolne seksualne odnose, ali je vlada uvela jedan od najrepresivnijih pravnih okvira protiv LGBT ljudi, prema tvrdnji ILGA.

Ruski Vrhovni sud proglasio je ono što naziva „međunarodnim javnim LGBT pokretom" ekstremističkom organizacijom i zabranio im aktivnosti širom zemlje u novembru 2023. godine.

Sud je takođe zabranio zastavu duginih boja.

„U ruskoj LGBT zajednici vlada panika. Ljudi napuštaju zemlju. Reč koju koristimo je evakuacija. Moramo da se evakuišemo iz vlastite zemlje. To je strašno", rekao je Sergej Trošin, gej političar iz Sankt Peterburga, uredniku BBC za Rusiju Stivu Rozenbergu.

Prema HRV-u, već su izrečene presude za ekstremizam koje su proistekle iz ovog zakona.

Napredak u LGBT pravima

Uprkos velikom nazadovanju u nekim zemljama, neke druge su prošle godine napravile krupne korake napred što se tiče LGBT prava.

Japan je jedna od zemalja u kojima se zaštita istopolnih parova pojačala, kaže ILGA.

Japanski LGBT aktivisti
Getty Images

U odsustvo nacionalnog zakona o istopolnim partnerstvima, stotine lokalnih administracija počele su da registruju istopolne parove i izdaju „sertifikate o partnerstvu".

Dve odluke u japanskim okružnim sudovima ove godine dale su težinu inicijativi za legalizaciju istopolnog braka.

Što se tiče trans prava, japanski Ustavni sud je proglasio neustavnim zakon koji obavezuje na hirurški zahvat sterilizacije za transrodne osobe koje žele da dobiju zvanično priznanje roda.

HRV je takođe naglasio Dominiku, gde su uzajamno dobrovoljni istopolni odnosi dekriminalizovani u aprilu 2024. godine, sledeći primer susednih karipskih zemalja Antigve i Barbuda, Sent Kits i Nevis, i Barbados.

Organizacija podseća da ima još pet zemalja na Karibima koje imaju verzije zakona o „sodomiji" i „nepristojnosti".

Tajland je napravio istorijski korak bliže bračnoj ravnopravnosti ove godine nakon što je donji dom izglasao predlog zakona koji pravno priznaje istopolni brak.

ILGBT aktivisti razgovaraju sa senatorom u tajlandskom parlamentu
Getty Images
LGBT aktivisti razgovaraju sa senatorom u tajlandskom parlamentu pred glasanje

Još mu je potrebno prihvatanje u senatu i kraljevsko odobrenje da bi postao zakon, ali se očekuje da se će se to desiti do kraja 2024. godine, nakon čega će Tajland postati jedina zemlja u Jugoistočnoj Aziji koja priznaje istopolnu zajednicu.

„Osećam da se danas desila ravnopravnost, to je istorijski dan za tajlandski parlament koji se bori za prava LGBT osoba", rekao je Tunjavadž Kamolvongvat, gej poslanik iz opozicione stranke Kreni napred.

Hong Kong, specijalna administrativna regija Kine, takođe je ostvario pravni napredak što se tiče istopolnih zajednica.

Hong Kong je prošle godine postao prvi azijski domaćin međunarodnog LGBT sportskog turnira Gej igre
Getty Images
Hong Kong je prošle godine postao prvi azijski domaćin međunarodnog LGBT sportskog turnira Gej igre

U odluci iz septembra, vrhovni sud Hong Konga naložio je gradu da formuliše pravni okvir za istopolne zajednice u roku od dve godine.

To je delimična pobeda apela pro-demokratskog aktiviste Džimija Šema, koji se borio za pravno priznanje braka sa mužem.

Sud za žalbe je to odbacio, ali je i pojasnio da je grad propustio da aktivno omogući alternativne opcije.

Grčka: U februaru je grčki parlament izglasao legalizaciju istopolnog braka (a Grčka je tako postala prvi zemlja na svetu sa pravoslavnom hrišćanskom većinom koja je to uradila).

Takođe je legalizovala i usvajanje dece u istopolnim zajednicama.

U junu 2023. godine, parlament Estonije je izglasao ravnopravni brak, a zakon je stupio na snagu 1. januara 2024. godine.

Tako je Estonija postala prava post-sovjetska republika koja je legalizovala istopolni brak.



Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.17.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Regioni, najnovije vesti »