Krapović: Crna Gora odgovorno pristupa članstvu u NATO, budžet za odbranu iznad dva odsto BDP

Beta pre 15 dana

Crna Gora nastavlja odgovorno da pristupa članstvu u NATO što je uz intenzivan reformski proces sa ciljem članstva u Evropskoj uniji i održavanje dobrosusedskih odnosa kroz jačanje regionalne saradnje, jedan od tri ključna spoljnopolitička zadatka zemlje, izjavio je crnogorski ministar odbrane Dragan Krapović.

On je za portal Balkanska bezbednosna mreža rekao da su se posle političkih promena u Crnoj Gori 2020. godine, svi konstituenti nove vlasti potpisivanjem koalicionog sporazuma obavezali da će nastaviti da odgovorno pristupaju NATO članstvu i implementaciji odluka koje proističu iz tog spoljnopolitičkog aranžmana.

"Posebno je to izraženo kada je reč o 44. Vladi Crne Gore, u okviru koje obavljam dužnost ministra odbrane. Naime, sadašnja izvršna vlast je jasno trasirala spoljnopolitički put koji sadrži tri ključna zadatka, pouzdano članstvo u NATO, intenzivan reformski proces sa ciljem članstva u Evropskoj uniji i održavanje dobrosusjedskih odnosa kroz jačanje regionalne saradnje", kazao je ministar.

Crna Gora je, po njegovim rečima, danas kredibilna članica NATO i nastaviće da modernizuje Vojsku i generalno odbrambeni sektor kako bi bila u poziciji da aktivno doprinosi kolektivnom sistemu odbrane.

"Uporište za takav plan imaćemo u nikad većem odbrambenom budžetu koji će ove godine, po nacionalnim projekcijama, po prvi put premašiti dva odsto BDP, a od čega će gotovo trećina biti namenjena modernizaciji i opremanju Vojske Crne Gore", najavio je Krapović.

On je kazao da će pripadnici Vojske Crne Gore i ubuduće biti angažovani u dve od osam NATO borbenih grupa na istočnom krilu Alijanse, u Letoniji i Bugarskoj a da će na zadacima očuvanja mira i bezbednosti i van NATO granica biti prisutni u misijama na Kosovu i u Iraku, u UN misiji MINURSO u Zapadnoj Sahari i EU misiji ATALANTA u vodama Adenskog zaliva.

"Pokrenuta je procedura za učešće u NATO operaciji 'Čuvar mora' u Mediteranu, te u UN misiji na Kipru a u proceduri se nalazi i predlog za donošenje odluke za učešće u EU misiji vojne pomoći Ukrajini – EUMAM UA, koju bi pripadnici Vojske realizovali zajedno sa Slovenačkom vojskom na lokacijama u Nemačkoj", kazao je ministar.

Dodao je da je Crna Gora, kroz više paketa pomoći, pružila "značajnu političku, finansijsku i vojnu podršku Ukrajini".

"Do sada pružena pomoć je realizovana kroz NATO mehanizme ili na bilateralnoj osnovi. Naglasio bih da će Crna Gora i u narednom periodu, u skladu sa svojim mogućnostima, a na osnovu potreba Kijeva, nastaviti sa pružanjem podrške ukrajinskoj strani", rekao je ministar.

Komentarišući odnose u regionu, Krapović je rekao da odnose Crne Gore sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom karakteriše "nepostojanje otvorenih pitanja, kao i zajednička evropska ambicija".

"U bilateralnim odnosima insistiramo na poštovanju nacionalnih odluka o unutrašnjoj politici i spoljnopolitičkim prioritetima", dodao je ministar odbrane Crne Gore.

(Beta, 05.17.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »