LGBT organizacija demantuje izjavu nadležnog ministra o stanju prava te populacije u Srbiji

Beta pre 15 dana

Gej-lezbejski info centar demantovao je danas tvrdnje Ministarstva za ljudska i manjinska prava po kojima nadležna tela UN i Saveta Evrope pozitivno ocenjuju rad na unapređenju institucionalnog, zakonodavnog i strateškog okvira u oblasti antidiskriminacije i saradnje sa civilnim društvom.

Kako se navodi u saopštenju, tu tvrdnju je izneo ministar Tomislav Žigmanov na Evropskom IDAHOT forumu u Hagu.

"Ovu tvrdnju smatramo netačnom uzeto u obzir da nadležna tela UN i Saveta Evrope jasno i nedvosmisleno beleže izrazito loš položaja LGBTI građana u praktično svim sferama života. Univerzalni periodični pregled UN je sadržao najviše preporuka upućenih Srbiji u oblasti LGBTI prava a najveći broj neprimenjenih preporuka iz prethodnog izveštaja se odnosio na LGBTI prava što, između ostalog, pokazuju da se položaj LGBTI građana zapravo pogoršao za vreme mandata ministra Žigmanova", navedeno je u saopštenju.

Gej-lezbejski info centar je dodao da izveštaji Saveta Evrope ukazuju na učestalo nasilje i diskriminaciju, govor mržnje, odsustvo zaštite istopolnih porodica, nasilje nad LGBTI decom i mladima u školama kao i načelno odsustvo primene antidiskriminacionog strateškog okvira.

"Smatramo da je strateški i antidiskriminacioni okvir ograničeno unapređen uzeto u obzir da je predlog Zakona o istopolnim zajednicama zaustavljen te da ga ministar nije uvrstio u svoj plan rada. Antidiskriminacioni strateški okvir se praktično ne primenjuje jer ne postoje opredeljena budžetska sredstva za planirane aktivnosti, zbog čega su lokalna i međunarodna stručna javnost dala izrazito negativnu ocenu", dodaje se.

Ta organizacija je apelovala na medije da uvek kritički analiziraju i provere saopštenja Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i ministra Žigmanova jer izjave o LGBTI ljudskim pravima i radu ministarstva u ovoj oblasti prestavljaju "falsifikat stvarnosti".

(Beta, 05.17.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »