Posle druge operacije Fico stabilno, Vlada kaže: stabilna i Slovačka

Beta pre 14 dana

Premijer Slovačke Robert Fico je danas operisan drugi put posle atentata u sredu, kada je dobio prostrelne rane stomaka i "u stabilizovanom je stanju s nagoveštajima napretka, kao što je stabilina i Slovačka" - kazao je u Banskoj Bistrici vicepremijer i ministar odbrane Robert Kalinjak.

"Država je stabilna, pacijent je danas stabilno. Sve stvari koje treba da uradimo kao vlada možemo. I imamo svog premijera i to nam je svima jasno"-  kazao je Kalinjak novinarima u bolnici gde je Fico.

Mirjam Lapunjikova, direktorka Ruzveltove bolnice u tom gradu u centralnoj Slovačkoj, najbliže dobro opremljene bolnica mestu Handlova gde je 71-godišnji Slovak u sredu ispalio pet hitaca na premijera, saopštila je da je današnja operacija bila dvočasovna da bi se odstranilo nekrotizovano tkivo što je uobičajeni postupak kod takvih povreda.

"Premijer ostaje na intenzivnoj nezi, a njegovo stanje i dalje je veoma teško. Lekari se sastaju i savetuju svakog jutra i zato danas ne mogu da kažu da li će biti potrebne dalje operacije" - kazala je Lapunjikova.

Lekarski konzilijum odučiće u ponedeljak da li i kada mogu da premijera prevezu u Bratislavu.

Vicepremijer Kalinjak je zahvalio za sve ponude za lečenje Fica u inostranstvu i naglasio da Vlada ima puno poverenje u lekare u Banskoj Bistrici.

"Potrajaće još nekoliko dana dok se ne pokaže kako će se razvijati zdravstveno stanje premijera. Bolje sam raspoložen jer vidim napredak. Tokom današnje intervencije pokazalo se da je glavna operacija prošla uspešno" - kazao je Kalinjak.

Vicepremijer koji je dugogodišnji Ficov najbliži saradnik saopštio je da vladajuća stranka SMER još nije razgovarala o pozivu odlazeće predsednice Slovačke Zuzane Čaputove i novoizabranog predsednika Petera Pelegrinija svim liderima parlamentarnih stranaka da u utorak zajedno poruče da odbijaju nasilje, govor mržnje i da ponove privrženost toleranciji i demokratskim vrednostima kako bi se umirile uzavrele strasti i napetost u društvu, pojačane posle atentata.

Ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok je danas rekao da je policija u 40 slučajeva otkrila i krivično goni one koji su pretili političarima posle atentata i uz govora mržnje na društvenim mrežama i pohvale atentatoru.

Lider opozicione stranke desnog centra Progresivna Slovačka Mihal Šimečka je danas podneo krivičnu prijavu zbog drastičnih pretnji njemu i njegovoj porodici.

"Ima ih više, konkretnih i drastičnih od konkretnih ljudi. Nažalost to nije ništa novo. Slične pretnje dobijala je predsednica Slovačke a slične danas dobija i većina političara, novinara i javnih ličnosti koje izražavaju svoje stavove. Mržnja radja mržnju" - rekao je Šimečka.

Lider opozicije ponovio je poziv svima na slovačkoj političkoj sceni da se dogovore makar da 100 dana ne napadaju jedni druge i za to vreme da se dogovore o novim pravilima političke komunikacije.

Nadležni tužilac je danas tražio pritvor osumnjičenom za atentat, optuženom za pokušaj ubistva zaštićenog lica motivisan osvetom, za šta preti kazna od 25 godina ili doživotna kazna zatvora.

Sud će Juraja Cintulu saslušati u subotu i odlučiti o pritvoru.

(Beta, 05.17.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »