Putin: Rusija stvara tampon-zonu, ne planira osvajanje Harkova

Beta pre 14 dana

Predsednik Rusije Vladimir Putin je danas rekao da je cilj ruske ofanzive u Harkovskoj oblasti u Ukrajini stvaranje tampon-zone, ali ne i osvajanje istoimenog glavnog grada te oblasti.

Putin je novinarima u kineskom gradu Harbinu, gde je u poseti, rekao da je napad ruskih snaga na Harkovsku oblast odgovor na ukrajinsko gađanje ruske pogranične Belgorodske oblasti.

"Javno sam rekao da ukoliko se to nastavi, bićemo primorani da stvorimo bezbednosnu, sanitarnu zonu" - rekao je on.

Putin je ocenio da vojska Rusije "svakodnevno ostvaruje rezultate" u borbama u Harkovskoj oblasti, da "napreduje po planu" i da za sada Rusija ne planira da zauzme Harkov.

Moskva je 9. maja pokrenula iznenadnu ofanzivu u oblasti Harkova i već osvojila najviše teritorije u poslednjih godinu i po dana.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je noćas uništeno ili presretnuto više od 100 ukrajinskih dronova koji su napali jugozapad ruske teritorije i Krimsko poluostrvo.

Ministarstvo je navelo je da je vojska uništila 51 bespilotnu letelicu upućenu na Krim, 44 iznad regiona Krasnodar, šest iznad Belgorodske oblasti i jednu iznad Kurske oblasti, kao i da je uništila šest automatskih plovila u Crnom moru.

(Beta, 05.17.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »