Posmatračka misija ODIHR-a za lokalne izbore: Dominacija vladajuće stranke i fragmentacija opozicije

Beta pre 14 dana

Misija za posmatranje izbora Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIHR) ocenila je da će se lokalni izbori u Srbiji 2. juna održati u kontekstu nastavljene dominacije vladajuće stranke i predsednika, fragmentacije opozicije, duboko ukorenjene polarizacije i čestih prevremenih izbora."Neke opozicione stranke bojkotuju ove izbore, dok su neke odlučile da učestvuju, ili kao uslov za svoje učešće traže sprovođenje određenih zahteva pre izbora", navodi se u prvom izveštaju posmatračke misije ODIHR-a za period od 30. aprila do 14. maja.

Govoreći o formiranju Radne grupe u Skupštini Srbije za sprovođenje preporuka ODIHR-a, ta posmatračka misija navodi da do 14. maja, pored dopuna Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, "nisu usvojene nikakve druge izmene primenljive na ove izbore".

Dodali su da je nekoliko sagovornika te misije izrazilo je zabrinutost oko tačnosti jedinstvenog biračkog spiska zbog "navodne zloupotrebe tog spiska u prošlosti", pa je posmatračka misija konstatovala da je Zakon o jedinstvenom biračkom spisku "dopunjen kako bi se odgovorilo na navodne organizovane migracije birača" za decembarske izbore.

Kada je u pitanju prikupljanje potpisa, posmatračka misija je u izveštaju navela i da su neki njihovi sagovornici izrazili zabrinutost zbog toga što neki od učesnika izbora "potencijalno koriste falsifikovane potpise koe su overili opštinski organi, kao i da neke opozicione liste reško mogu da pristupe overi pred organima za overu potpisa".

Govoreći o predizbornoj kampanji, posmatračka misija konstatuje da su u političkom diskursu dominantna nacionalna pitanja i nastojanja države da se nosi sa geopolitičkom dinamikom u regionu i izvan njega, ali da se pojavljuju i teme infrastrukture.

Posmatračka misija je konstatovala ograničeno korišćenje radicionalnih aktivnosti vođenja kampanje uživo, dok su učesnici na izborima i politički akteri koji bojkotuju izbore - "aktivni na društvenim mrežama".

"Ostaje dugoročna zabrinutost zbog moguće kupovine glasova i pritisaka na zaposlene u javnom sektoru", dodaje se u izveštaju.

Kada je u pitanju finansiranje kampanje, posmatračka misija ODIHR-a je navela da nadzor vrši Agencija za sprečavanje korupcije, koja je rasporedila 44 posmatrača na terenu, ali da su sagovornici te misije rekli da "nemaju poverenja u Agenciju, jer nema proaktivan pristup u propisnom sprovođenju istraga o navodnim kršenjima".

U delu izveštaja o medijima, posmatračka misija navodi da u medijskom sektoru ima dosta medija, uprkos relativno malom tržištu oglašavanja, ali se sektor bori sa "finansijskom nesigurnošću i političkom polarizacijom".

"Izazovi u medijskom okruženju obuhvataju zastrašivanje novinara, politički i ekonomski uticaj na medije, koncentraciju medijskog vlasništva i nedosledno sprovođenje zakona", navodi se u izveštaju.

Misija je navela i da je u dosadašnjem izbornom ciklusu podneto 95 prigovora i da se u većini tvrdi da pojavljivanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao lidera na SNS listi, nije u skladu sa njegovom ustavnom ulogom, kao i da su svi prigovori odbačeni jer nisu u nadležnosti lokalnih izbornih komisija.

Misija ODIHR-a ocenila su i da uprkos povećaju broja žena u Skupštini Srbije (87 u prošlom sazivu, sada 95 od 250), žene i dalje nedovoljno zastupljene u Skupštini i ostalim pozicijama na kojima se donose odluke, navodeći da u novoj Vladi ima 10 ministarki od ukupno 31 ministarstva.

Misija ODIHR za posmatranje lokalnih izbora u Srbiji formirana je 30. aprila, na poziv vlasti u Srbiji, a predvodi je ambasador Lamberto Zanier.

Misiju čini 11 članova užeg tima u Beogradu i 18 dugoročnih posmatrača koji su 8. maja raspoređeni na osam lokacija širom Srbije.

Članovi misije dolaze iz 20 država članica OEBS-a, a ODIHR je od država članica tražio da delegiraju 160 kratkoročnih posmatrača za izborin dan, 2. juna.

(Beta, 05.18.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »