Slovački sud odredio pritvor za atentatora na premijera Fica

Beta pre 14 dana

Specijalni krivični sud u slovačkom gradu Pezinoku, s teškim policijskim obezbeđenjem, odredio je danas pritvor 71-godišnjem Slovaku Juraja Cintuli koji je 15. maja u mestu Handlova s pet hitaca gađao premijera Roberta Fica i teško ga ranio u stomak.

Tužilac je pritvor tražio da osumnjičemni ne bi pobegao ili da ne bi ponovio krivično delo, a sud posle saslušanja nije pristao na pisane garancije Cintule, niti na predlog da se brani dok je na slobodi pod nadzorom.

Cintula je s četiri od pet metaka pogodio premijera kada je posle sednice Vlade u Handlovi, u centralnoj Slovačkoj, prišao pristalicama da se pozdravi s njima.

Cintula je odmah uhapšen. Iz policije je u medije procureo snimak u kojem govori da je pucao u premijera jer mu se ne svidja politika njegove vlade zbog smena u pravosudju, pokušaja kontrole javnog RTV servisa i obustavljanja pomoći Ukrajini.

Advokati su medjutim upozorili da je priznanje krivice sporno jer je saslušan u šoku neposredno posle atentata i hapšenja, a bez prisustva advokata.

Ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok je kazao da napadač nije imao saučesnike - da je "strelac- samotnjak" i da je očigledno da je napad na premijera politički motivisan, a Cintula je već najmanje jednom bio na demonstracijama protiv vlade, u mestu Dolna Krupa.

Juraj Cintula iz mesta Levice, malo je poznati pesnik koji je osnovao lokalni literarni klub, bio je jedno vreme pacifista koji je osnivao bez uspeha "Pokret protiv nasilja" i pozivao Slovake da na ulicama i mirno, bez nasilja, protestuju protiv "pohlepe političara".

Kasnije ga je fascinirala ekstremistička desničarska nelegalna paravojna proruska formacija "Slovački branitelji" s kojima se i sastajao, a koja je saradjivala s ruskim bajkerima "Noćni vukovi".

Iako sada slovačke vlasti s kojima je u vladajućoj koaliciji i radikalna nacionalistička Slovačka narodna stranka, nastoje da prikažu da je Cintula samo da hteo branitelje ubedi da ne posežu za nasiljem, iz Cintulinih komenatara na društvenim mrežama jasno je, medjutim, da je on njihov javni simpatizer jer mu se svidelo što deluju nezavisno od države i što su puni entuzijazma za svoju stvar.

Branitelje koji su lov na nelegalne migrante vežbali u slovačkim šumama, cenio je i zbog toga što su tvrdili da žele da odbrane Evropu od migranata, a ta Cintulina ksenofobija uklapa se i u njegove rasističke pamflete protiv Roma.

Napadač je na slovačkog premijera pucao iz pištolja za koji je imao dozvolu izmedju ostalog pošto je neko vreme radio kao obezbedjenje prodavnica, a tu ga je jednom prilikom 2016. godine napao i prebio drogirani mladić koji je krao smrznutu piletinu.

Nejasno je zašto se toliko radikalizovao čovek sa tako konfuznim stavovima koji je sam sebe nazivao pesnikom i nezadovoljnikom, a po rečima suseda i poznanika, umeo je oštro da reaguje na razne nepravde.

Za krivično delo za koje se Cintula tereti - pokušaj ubistva s predumišljajem iz osvete prema štićenom licu, po slovačkom zakonu preti 25 godina ili doživotna kazna zatvora.

Na istragu atentata stavljen je embargo na informacije, te su mediji i javnost osudjeni na kuse podatke policije, tužilaštva i predstavnika vlade, na nezvanične izvore i nagađanja.

(Beta, 05.18.2024)

Povezane vesti »

Komentari

Svet, najnovije vesti »