SPC: Izmene u sastavu Sinoda, izabrani novi episkopi - vikari, formirane nove eparhije

Beta pre 13 dana

Sabor Srpska pravoslavne crkve (SPC) saopštio je danas da je u Sinodu mandat prestao mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i episkopu bačkom Irineju, čime će oni u narednom jednogodišnjem periodu biti članovi-zamenici ovog tela.

Članovi Sinoda u preostalom jednogodišnjem mandatu ostaju episkop braničevski Ignjatije i episkop gornjokarlovački Gerasim, a za nove članove u predstojećem dvogodišnjem mandatu izabrani su episkop zvorničko-tuzlanski Fotije i episkop raško-prizrenski Teodosije.

Sabor predstavlja neku vrstu crkvene skupštine, okuplja arhijereje iz zemlje i dijaspore, dok je Sinod - crkvena vlada.

Na ovogodišnjem redovnom zasedanju izabrana su četiri nova episkopa koji će biti na dužnost pomoćnika - vikara, već postojećim arhijerejima.

Za vikarne episkope patrijarha Porfirija izabrani su arhimandrit Tihon (Rakićević), nastojatelj manastira Studenice, sa titulom episkop moravički, i jeromonah Nikon (Cvjetićanin), sabrat manastira Kovilja (eparhija bačka), sa titulom episkop jenopoljski.

Za vikara mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija izabran je protosinđel Pajsije (Đerković), nastojatelj Cetinjskog manastira, sa titulom episkop dioklijski, najzad, za vikara episkopa novogračaničko-srednjezapadnoameričkog Longina izabran je arhimandrit Serafim (Baltić), klirik ove eparhije, sa titulom episkop kostajnički.

Formirane su i četiri nove eparhije u Evropi.

Podelom eparhije britansko-skandinavske formirane su eparhija skandinavska sa sedištem u Stokholmu, čiji eparhijski arhijerej će biti dosadašnji episkop britansko-skandinavski Dositej, i eparhija britansko-irska sa sedištem u Londonu, za čijeg arhijereja je izabran dosadašnji vikar patrijarha Porfirija, episkop jegarski Nektarije.

Podelom dosadašnje Austrijsko-švajcarske eparhije formirane su eparhija austrijska sa sedištem u Beču, kojom će do daljnjeg administrirati episkop bački Irinej, i eparhija švajcarska sa sedištem u Cirihu, za čijeg je episkopa izabran dosadašnji episkop austrijsko-švajcarski Andrej.

Sabor je saopštio da se bavio i temom organizacije Crkve, kao i izmenama i dopunama odredaba njenog Ustava SPC koje se tiču titulatura eparhijskih arhijereja.

Mada Sabor nije precizirao o čemu je reč, radi se o podizanja nekih sadašnjih episkopskih titula na viši nivo, kao što je to na svom sajtu objavila eparhija zvoničko-tuzlanska eparhija.

Episkop Fotije naveo je da će njegova nova titula biti arhiepiskop i mitropolit zvorničko-tuzlanski, ali će početi zvanično da se primenjuje kada službeno o tome dobije pisanu odluku Sabora.

"U svakom slučaju dobijanje ove drevne titule, lično smatram blagoslovom Crkve, i gledam na to kao na zajednički doprinos svih crkvenih delatnika i svih naših vernika kroz istoriju, a posebno onih od 1920. godine, kada je naša eparhija iz statusa mitropolije, zarad jedinstva Srpske Crkve, vraćena u status eparhije", naveo je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, na sajtu eparhije.

Sabor SPC: Kosovo i Metohija najvažnije pitanje, Priština gradi etničko albansko društvo

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da je pitanje Kosovo i Metohije najvažnije pitanje kojim se bavio tokom višednevnog zasedanja, u kripti hrama Svetog Save, i da sa najvećom zabrinutošću konstatovao, kako je navedeno, da danas kosovske vlasti nesumnjivo idu u pravcu negiranja osnovnih prava srpskog naroda i Crkve, a sve u cilju izgradnje etničkog albanskog društva.

"Sabor ostaje pri svom dosadašnjem jednodušnom stavu da se problemi na Kosovu i Metohiji moraju rešavati isključivo dijalogom, zasnovanim na poštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjneih nacija, međunarodnim poveljama koje garantuju očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije na ovom prostoru", poručio je danas Sabor, koji u zasedanju okuplja arhijereje iz zemlje i dijaspore, pod predsedavanjem patrijarha Porfirija.

Kako je navedeno, "iako naša Crkva nije direktno uključena u politički dijalog između Beograda i Prištine, mi ne možemo da ravnodušno posmatramo sve teži razvoj događaja i s pravom očekujemo da naši stavovi i zabrinutost za naš verni narod i svetinje budu uvaženi u ovom procesu".

"U tom kontekstu, pored uspostavljanja funkcionalne Zajednice srpskih opština, posebno treba pojačati institucionalnu i bezbednosnu zaštitu naših svetinja u formi posebnog mehanizma zaštite, u skladu sa nekim od postojećih modela u Evropi i na osnovu dosadašnjih odredbi, koje se, nažalost, sve češće od strane Prištine ne poštuju i ne primenjuju", zatražio je Sabor.

"Takva vrsta zaštite treba da očuva pravni položaj, imovinska prava naše Crkve i slobodu veroispovesti", naveo je Sabor i podsetio da su patrijarhu Porfiriju i vladikama vlasti Prištine zabranile da uđu na Kosovo i svečano započnu zasedanje u manastiru Pećka patrijaršija.

Takođe je saopšteno da je Sabor posebnu pažnju posvetio stradanju srpskog naroda i njegovoj borbi za očuvanje duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta, ali i puke egzistencije, kako danas tako i u drugim istorijskim trenucima.

(Beta, 05.20.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »