BBC vesti na srpskom

Veštačka inteligencija: ČetGPT gubi glas zbog sličnosti sa Skarlet Johanson

Deo glasova koji koristi ČetGPT moraće da bude uklonjen jer je utvrđena sličnost sa holivudskom glumicom Skarlet Johanson.

BBC News pre 13 dana  |  Liv MekMahon - BBC tehnologija
Skarlet Johanson
Reuters

OpenAI kaže da će ukloniti jedan od glasova koje koristi ČetGPT nakon što su ga uporedili sa holivudskom glumicom Skarlet Johanson.

Korisnici su uočili sličnost u glasovnoj opciji „Skaj" četbota, koja čita odgovore naglas korisnicima, kada je OpenAI prikazao karakteristike novog modela.

Koketna, pričljiva nadogradnja AI četbota privukla je pažnju poređenjem sa filmom „Ona (Her)" iz 2013. godine, u kojoj glumica ima glavnu ulogu.

OpenAI je rekao da su glasovi dostupni u režimu ČetGPT-a „pažljivo odabrani kroz opsežan proces koji obuhvata pet meseci koji uključuje profesionalne glasovne glumce, agencije za talente, direktore kastinga i savetnike u industriji".

U filmu smeštenom u blisku budućnost, glumac Hoakin Finiks zaljubljuje se u operativni sistem telefona, a kom glas daje glumica Johanson.

Režiser Spajk Džons tada je rekao da „film nije o tehnologiji ili softveru", već o pronalaženju ljubavi i intimnosti.

U novembru je Skarlet Johanson navodno pokrenula sudski postupak protiv aplikacije za veštačku inteligenciju (AI) koja je koristila njen lik bez dozvole u reklami.

OpenAI je u ponedeljak rekao da „Skaj" glas nije namenjen da bude „imitacija" zvezde.

„Verujemo da glasovi veštačke inteligencije ne bi trebalo namerno da oponašaju prepoznatljiv glas slavnih ličnosti", navodi se u postu na blogu.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Kompanija je rekla da „radi na pauziranju" glasa dok se bavi pitanjima o tome kako je izabran u postu na Iksu, nekadašnjem Tviteru.

Uprkos tome, kada je OpenAI pokazao novi model GPT-40 13. maja, šef Sem Altman je pomenuo naziv filma na Iksu.

Tokom pokazivanja nekoliko ljudskih konverzacijskih sposobnosti, četbot je kazao članu osoblja OpenAI-a: „Vau, to je odlična odeća koju imate".

Takođe je pisalo „prestani, teraš me da crvenim" kada je dobio kompliment.

Usred objava o ČetGPT-u sa mimovima usamljenog protagoniste filma Teodora Tvomblija, bilo je i kritičnih stavova o glasu.

„Ovo šalje takve vibracije ženskog karaktera kakav su napisali muškarci", rekla je jedna osoba na Iks-u.

„Zašto je tako pokorna i koketna?"

U blog postu, OpenAI je rekao da je pet glasova koje je koristio njegov četbot uzeto od glasova glumaca sa kojima je komunicirao.

Biti višejezičan i imati „pristupačan" ili „harizmatičan" glas koji se „oseća vanvremenskim" bile su među karakteristikama koje je ciljao da bi stvorio ličnosti.

Kompanija je saopštila da je pojedinačno razgovarala sa akterima koji su ušli u uži izbor o njihovoj viziji ljudske interakcije sa veštačkom inteligencijom, kao i o mogućnostima, ograničenjima i rizicima tehnologije, pre nego što je doneo odluku o konačnim glasovima.

Napredne glasovne funkcije koje su demonstrirane na prolećnom događaju ažuriranja još nisu predstavljene korisnicima ČetGPT-a.

OpenAI kaže da će biti dostupne pretplatnicima koji plaćaju za brže odgovore i prioritetni pristup novim funkcijama u narednim nedeljama.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.21.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »