DS: Ekološki akcident na deponiji 'Duboko' ugrožava čitavu Zapadnu Srbiju

Beta pre 24 dana

Demokratska stranka (DS) upozorila je danas da se na deponiji "Duboko", kod Užica, desio ekološki akcident koji se "može okarakterisati kao najveći ikad u Srbiji, kao srpski Černobilj", ali vlast ne daje javnosti dovoljno informacija o tome šta se dešava.

"Ovo više nije samo alarmantan događaj za Užice već za celu regiju Zapadne Srbije. Javnosti se šalju lažne informacije. Premijer Miloš Vučević je u ekspozeu rekao da će se i dalje ulagati u unapređenje deponije, dok lokalni predstavnici Srpske napredne stranke (SNS) uveravaju Užičane da je završen projekat njenog betoniranja", rekao je poslanik Srđan Milivojević, na konferenciji za novinare ispred zgrade Vlade Srbije.

U tom ekspozeu, naveo je Milivojević, rečeno je da će se u ovoj godini odvojiti 70 miliona evra za 40 projekata protiv zagađenja vazduha, dok se milijarda evra predviđa za izgradnju Nacionalnog stadiona. "Ne želimo prazne stadione a pune bolnice" dodao je Milivojević.

"U Ustavu Srbije se kaže da svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i potpunu i blagovremenu informisanost o stanju životne sredine. To ustavno pravo je ovog puta uskraćeno građanima Užica", rekao je Milivojević.

Kako je najavio, sa predstavnicima stranačkog Odbora za životnu sredinu danas će otići u Užice, gde je za poslepodne planiran protest čiji građani poručuju "ili će se zatvoriti deponija 'Duboko' ili će deponija da zatvori Užice".

On je upozorio i da SNS predlaže, u Skupštini Srbije, izmene zakona o nukleranim elektranama, čime bi se stvorila mogućnost da Srbija bude i uvoznik potrošenog radioaktivnog goriva.

Potpredsednik Demokratske stranke Branimir Jovančićević, redovni profesor Hemijskog fakulteta, naveo je da je upravljanje deponijom "Duboko" bilo sve lošije nakon promene vlasti, 2012. godine, da bi u poslednje dve godine došlo do nekontrolisanog deponovanja komunalnog otpada bez primarne selekcije.

Raspadom organskog otpada, objasnio je, došlo je do oslobađanja i koncentracije metana, zatim njegove eksplozije, zbog čega je usledio požar čije je gašenje izuzetno teško jer takvih mini lokacija ima više od 50 unutar deponije.

On je pozvao vlasti da se izvrše neophodne analize vazduha, vode i zemljiša, u osposobljenim evropskim labotorija

(Beta, 05.21.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »