Kineska nova energetska vozila mogu se pohvaliti globalnim konkurentskim prednostima

Beta pre 24 dana

Kineska nova energetska vozila (NEV) mogu se pohvaliti globalnim konkurentskim prednostima, zahvaljujući tehnološkim otkrićima, dobro razvijenim industrijskim lancima i otvorenom i inovativnom industrijskom ekosistemu, ocenili su kineski zvaničnici.

Među 10 najvećih proizvođača NEV-a na svetu, četiri su iz Kine, a BYD je najveći svetski proizvođač NEV-a, rekao je Huo Fupeng, zvaničnik Komisije za nacionalni razvoj i reforme, za Kineski ekonomski okrugli sto, platformu za razgovore svih medija čiji je domaćin novinska agencija Sinhua.

Tokom protekle decenije, Kina je registrovala složenu stopu rasta od preko 70 procenata i u prodaji i u proizvodnji NEV, rekao je Huo, dodajući da se takav zamah rasta održao i u ovoj godini, pri čemu je prodaja NEV u prvom kvartalu porasla za preko 30 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

Govoreći o sektoru novih energetskih vozila, Huo je skrenuo pažnju na konkurentnu snagu Kine u naprednim tehnološkim inovacijama, kompletnim lancima snabdevanja i industrijskim lancima, i otvorenom i inovativnom industrijskom ekosistemu.

Ding Veishun, zvaničnik Ministarstva trgovine, ponovio je Huoovu analizu, rekavši da Kina prednjači u svetu u novim tehnologijama kao što su visokonaponsko punjenje i primena srednje i napredne tehnologije za samostalno upravljanje.

Sektor NEV u Kini ima potpuno razvijen industrijski lanac, koji se kreće od proizvodnje komponenti do kompletne proizvodnje vozila, i od snabdevanja materijalom do recikliranja baterija, rekao je Huo.

Ding je naveo deltu reke Jangce kao primer dobro razvijenih industrijskih i lanaca snabdevanja, gde proizvođači NEV mogu nabaviti sve neophodne komponente na udaljenosti od četiri sata vožnje.

Konkretno, i Huo i Ding su istakli ulogu otvorenog i konkurentnog industrijskog ekosistema u podsticanju rasta kineskih proizvođača novih energetskih automobila.

Kina je najveće svetsko tržište automobila i skoro sve multinacionalne kompanije su ovde uspostavile proizvodnju, rekao je Huo, dodajući da su uslovi jednaki za sve učesnike u tom sektoru.

Oštra tržišna konkurencija je postepeno izbacila inferiorne subjekte, dok su visokokvalitetne kompanije i proizvodi opstali i napredovali, rekao je Ding.

"Konkurentske prednosti kineskog sektora novih energetskih vozila rezultat su višegodišnjih napora i inovativnog napretka kineskih preduzeća, a izoštrene su na intenzivno konkurentnom tržištu", rekao je Ding.

(Beta, 05.21.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Najnovije vesti »