Novosadska opozicija osudila nasilje na FIlozofskom fakultetu

Beta pre 24 dana

Novosadska opozicija sa liste "Udruženi za slobodan Novi Sad" osudila je danas "mešanje Srpske napredne stranke (SNS) u izbor rukovodstva studentskih organizacija", kao i agresiju i nasilničko ponašanje "koje je njihov režim uspostavio kao normalnu pojavu u svim segmentima društva".

Komentarišući incidente zabeležene tokom blokade izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, tokom kojih je oborena predsednica tog parlamenta Ivana Macak, zbog čega je završila u hitnoj pomoći, ta lista je ocenila da je "SNS narativ mržnje, netolerancije, uvreda i prostakluka doveo do slika koje smo videli danas".

"Poslednjih 12 godina u javnosti se promoviše poremećen vrednosni sistem, posledice trpimo svi, a možda najviše mladi koji se oblikuju u takvom nakaradnom sistemu. Fizički obračun omladine u obrazovnoj ustanovi mora da bude alarm za naše društvo, da smo dotakli dno", dodaje se u saopštenju.

Opozicija je pozvala sve da joj se pridruže u borbi za nezavisnost univerziteta od politike i za normalne uslove za obrazovanje omladine i njihovu sigurnu budućnost u Novom Sadu.

Opozicionu listu "Udruženi za slobodan Novi Sad" čine koalicija NADA, sve stranke Srbije protiv nasilja, Građanski pokret Bravo i Vojvođani - LSV.

Danas su studenti okupljeni oko neformalne grupe "Studenti protiv autoritarne vlasti" (STAV) po treći put blokirali izbore za Studentski parlament, tražeći da se promene procedure zbog kojih se na biračkom listiću nalazi samo jedna lista.

(Beta, 05.21.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »