ANEM: Ni nakon dva meseca nije urađena procena stanja bezbednosti Ane Lalić i Dinka Gruhonjića

Beta pre 24 dana

Uprkos obećanju, policija još uvek, ni nakon dva meseca, nije izradila stručnu procenu stanja bezbednosti predsednice Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ane Lalić i programskog direktora tog udruženja, univerzitetskog profesora Dinka Gruhonjića, navodi Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u svom redovnom mesečnom Monitoringu medijske scene.

"Apsolutno je neophodno da policija pronađe mehanizam i da garantuje bezbednost Ane Lalić, Dinka Gruhonjića i drugih ugroženih novinara", naveo je ANEM.

Podsetili su da je predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara na redovnom tromesečnom sastanku ove grupe, održanom 26. marta, kojem je prisustvovao i ambasador Jan Bratu, šef Misije OEBS-a u Srbiji, izneo podatak da će stručna procena bezbednosti za Anu Lalić i Gruhonjića biti urađena "u narednih 10-15 dana", ali to nije urađeno do danas.

Ana Lalić i Dinko Gruhonjić su ranije izjavili da su dobili privatno obezbeđenje zahvaljujući angažovanju Evropske federacije novinara, nakon stotina pretnji smrću i hiljada šovinističkih uvreda koje su im upućene.

Projekat ANEM-a podržava Evropska unija.

(Beta, 05.22.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »