CMG: Princip jedne Kine se ne može uzdrmati

Beta pre 12 dana

Lai Ćing-te, koji tvrdi da je "pragmatični radnik za nezavisnost Tajvana", nedavno je preuzeo ulogu novog lidera kineskog tajvanskog regiona i u inauguracionom govoru otvoreno je izjavio da dve obale tajvanskog moreuza "nisu povezane jedna s drugom", bezobzirno predstavljao matični deo Kine kao "vojnu pretnju", nameravajući da se i dalje "oslanja na strane zemlje u borbi za nezavisnost" i "koristi borilačke veštine za nezavisnost", ocenjuje Kineska medijska grupa (CMG).

Istovremeno, američki državni sekretar Entoni Blinken čestitao je Lai Ćing-teu na njegovoj inauguraciji, a američka strana je takođe poslala ljude da prisustvuju njegovoj ceremoniji inauguracije.

Ovo je najnoviji učinak američko-tajvanskog dosluha protiv principa jedne Kine. Međutim, bez obzira koliko se trudili, neće moći da uzdrmaju obrazac pridržavanja principa međunarodne zajednice prema principu jedne Kine, ukazuje CMG u komentaru pod naslovom "Bez obzira na dosluh SAD i Tajvana, princip jedne Kine se ne može uzdrmati.Tajvan je neotuđivi deo Kine. Bilo da se radi o održavanju regionalnih izbora ili promeni vlasti "na vlasti", to je unutrašnje pitanje Kine.

Tajvansko pitanje je srž glavnih interesa Kine, osnova političkog temelja kinesko-američkih odnosa i prva nepremostiva crvena linija u kinesko-američkim odnosima. U tom pogledu, stav američke strane neće biti nejasan.

Tokom prvog sastanka u San Francisku sredinom novembra prošle godine, američki lideri su jasno stavili do znanja da neće podržati "nezavisnost Tajvana". Tokom telefonskog razgovora lidera Kine i SAD sredinom aprila ove godine, američka strana je ponovo potvrdila sprovođenje politike "jedne Kine", navodi CMG.

Američka strana se okrenula, pokazujući dvoličan stav: govoriti jedno, a raditi drugo. SAD žele da čvrsto drže Tajvan u svojim rukama kao pijuna za suzbijanje razvoja Kine. Jednom kada sukob izbije u tajvanskom moreuzu, SAD će se verovatno uspavati, a Tajvan će se uskoro pretvoriti iz "pijuna“ u "otpadnika", dodaje se u komentaru.

Bez obzira na to koliko su SAD i Tajvan u dosluhu, to ne može da promeni osnovnu činjenicu da na svetu postoji samo jedna Kina i da je Tajvan deo Kine. Uspostavljanje diplomatskih odnosa između 183 zemlje sveta i Kine u potpunosti dokazuje da je princip jedne Kine težnja naroda, velika pravednost i trend vremena.

SAD moraju odmah da zaustave sve oblike zvanične razmene sa Tajvanom, kao i da prestanu da naoružavaju Tajvan i da se pridržavaju principa jedne Kine i ozbiljnih političkih obaveza prema Kini.

Ukoliko vlasti DPP i snage koje se zalažu za "nezavisnost Tajvana" insistiraju na traženju nezavisnosti i izdaji interesa nacije, sigurno će biti strogo kažnjene. Kina mora biti ujedinjena i mora biti jedinstvena. To je neizbežan istorijski trend, zaključuje CMG u komentaru.

(Beta, 05.22.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »