Šider: Neophodno učešće barem dela opozicije na lokalnim izborima u Srbiji

Beta pre 23 dana

Evroposlanik Andreas Šider izjavio je da se preporuke Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u Srbiji ne sporvode u potrebnoj meri, ali da je učešće barem dela opozicije na lokalnim izborima neophodno kako bi birači imali pravi izbor i alternativu vladajućoj stranci.

"Smatram da je ovo nesrećni razvoj događaja jer se ne sprovode sve preporuke ODIHR-a o sprovođenju slobodnih, fer i demokratskih izbora", rekao je Šider za agenciju Beta upitan kako komentariše što opozicija u Srbiji nije ujedinjena po pitanju izlaska na lokalne izbore.

Šider, koji je bio član posmatračke misije Evropskog parlamenta na izborima u Srbiji 17. decembra, dodao je da je to "žalosno, posebno ako se ima u vidu da je politički sistem u Srbiji poslednjih godina sve nestabilniji i da ga sve više karakterišu autoritarne tendencije".

"Izbori su sada i prilika da predsednik Aleksandar Vučić i njegova stranka pokažu u kom pravcu žele da razvijaju zemlju. Nadamo se da će se Srbija vratiti na konstruktivan reformski put za vladavinu prava i demokratiju", naveo je austrijski poslanik odlazećeg saziva EP.

Kao najveća zemlja u regionu, dodao je, Srbija ima i veliku odgovornost da obezbedi stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu.

Komentarišući dolazak na vlast desnih struja u Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji, poslanik Socijalista i demokrata u EP rekao je da pomeranje udesno ima negativne efekte na odnose sa Zapadnim Balkanom.

"Jer je prekomerni nacionalizam više puta bio razlog zašto su pojedine države EU u prošlosti blokirale približavanje. Nadamo se pozitivnom razvoju u zemljama kandidatima i vetru u leđa reformama i političkim snagama orijentisanim na konsenzus", dodao je.

Evroposlanik iz Austrije rekao je i da rast desničarskih ekstremističkih i desnih populističkih partija u Evropi predstavlja veliku pretnju demokratiji i evropskom ujedinjenju.

"Ako izgubimo proevropsku većinu u EU parlamentu, neće biti napretka u rešavanju trenutnih kriza i izazova: Hajde da razmislimo o klimatskim promenama, opsežnoj digitalizaciji ili rastućim troškovima života. A proces pristupanja će takođe stati, jer nacionalističke vlade imaju priliku da koriste svoj veto da ga uspore ili potpuno zaustave", rekao je on.

Istakao je i da očekuje veću izlaznost srpske dijaspore u Austriji na evropskim izborima.

"Zato pokušavamo da podignemo svest u zajednici o izborima 9. juna. Veoma nam je važno da razmenjujemo ideje sa predstavnicima dijaspore, jer na taj način saznajemo o konkretnim problemima i zabrinutostima i pokušavamo da ih rešimo u radu u Evropskom parlamentu", rekao je Šider za agenciju Beta.

Evropski izbori 2024. održaće se od četvrtka, 6. juna, do nedelje, 9. juna.

Pravo glasa na tim izborima imaju svi građani Evropske unije, njih oko 400 miliona.

(Beta, 05.24.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »