Uprkos naredbi Međunarodnog suda pravde da stane, Izrael će nastaviti vojnu operaciju u Rafi

Beta pre 23 dana

Uprkos današnjoj naredbi Međunarodnog suda pravde da Izrael odmah okonča vojne operacije u gradu Rafi, u Pojasu Gaze, izraelski ministar Beni Ganc, član Ratnog kabineta, saopštio je da Izrael mora "nastaviti borbu".

Ganc je telefonom razgovarao s državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom iz štaba izraelske vojske u Tel Avivu i potom saopštio da će Izrael nastaviti da "deluje u skladu sa međunarodnim pravom" u Rafi - preneli su izraelski mediji.

"Država Izrael vodi pravednu i neophodnu kampanju pošto je brutalna teroristička organizacija masakrirala naše građane, silovala naše žene, otela našu decu i ispalila rakete na centar naših gradova" -  saopštio je Ganc.

On tvrdi da je jevrejska državaa "obavezna da nastavi borbu da vrati svoje građane" koji su taoci Hamasa i da osigura bezbednost svih građana na svakom mestu, uključujući Rafu.

"Mi ćemo nastaviti da delujemo u skladu s međunarodnim pravom u Rafi i gde god operišemo i učiniti napor da izbegnemo povređivanje civila, ne zbog Haškog suda, već pre svega zbog onoga što jesmo" - najavio je Ganc, bivši načelnik Generalštaba Izraela.

Lider izraelske opozicije Jair Lapid je osudio naredbu Međunarodnog suda pravde jer taj sud nije povezao zahtev za okonačenje vojne akcije sa zahtevom za povratak izraelskih talaca zatočenih u Gazi.

Lapid koji je oštar kritičar premijera Benjamina Netanjahua, je rekao da je "propust tog suda" UN da poveže te dve stvari "moralni kolaps i moralna katastrofa".

(Beta, 05.24.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »