Prosvetni sindikati: Nova Vlada Srbije ignoriše zahteve za prijem u vezi sa rešavanjem problema

Beta 28.05.2024

Reprezentativni prosvetni sindikati upozorili su danas da nova Vlada Srbije ignoriše zahteve za prijem u vezi sa reševanjem problema u obrazovanju, na način predviđen Protokolom od 12. oktobra 2023.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (SPRS) prenela je u saopštenju da se Vlada Srbije, tim protokolom, obavezala da će "u jasno definisanim vremenskim rokovima rešiti nagomilane probleme u obrazovanju".

Konkursi za zaposlene u obrazovanju sa nepunom normom, koji već duže od deceniju čekaju na prijem u stalni radni odnos i dalje nisu odobreni od strane Komisije Vlade, iako je dokumentacija dostavljena početkom ove godine, piše u saopštenju.

Smanjenje obima administracije nije realizovano u potpunosti, a bliži se kraj školske godine, navodi se i dodaje da je rok za ove izmene bio mart 2024. 

Izjednačavanje početne plate nastavnika sa republičkim prosekom nije započeto i trenutno zarada nastavnika početnika u prosveti je manja od republičkog proseka za oko 10 odsto, navodi se.

Naveli su da se Vlada Srbije obavezala da će aktivno, u toku 2024. raditi na izmeni Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata u javnim službama, te dodali da izmene nisu ni započete.

"Predlog teksta izmena i dopuna Krivičnog zakonika nije dostavljen, iako je dogovor na sastanku sa ministrom pravde i prosvete postignut i o tome obaveštena javnost", navodi se.

Rokovi za sve navedeno "ili uveliko traju ili su prošli", upozorili su i najavili da će zbog nereagovanja nadležnih, u četvrtak 30. maja održati konferenciju za novinare ispred zgrade Vlade Srbije, gde će saopštiti naredne korake.

Uz SPRS, iste stavove imaju i Sindikat obrazovanja Srbije, Nezavisni sindikat i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

(Beta, 05.28.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »