Poljska ojačava granicu sa Belorusijom nakon što je jedan migrant nožem ubo vojnika

Beta pre 28 dana

Poljski premijer Donald Tusk saopštio je danas da će njegova zemlja dodatno utvrditi svoju istočnu granicu sa susednom Belorusijom nakon što je jedan migrant teško ranio nožem poljskog vojnika.

Tusk je rekao da će se duž granice uspostaviti tampon-zona širine oko 200 metara i da će izgraditi metalnu ogradu dužine 190 kilometara kako bi se sprečio upad migranata koji ulaze iz Belorusije i za koji Poljska tvrdi da je namerno organizovano od strane Rusije i Belorusije.

Tusk je rekao da će vlada doneti odluku o tampon zoni sledeće nedelje i da će poslati dodatne policijske snage u to područje.

On je zajedno sa ministrima odbrane i unutrašnjih poslova posetio pograničnu policiju koja čuva istočnu granicu zemlje nakon napada nožem na vojnika u utorak u pograničnom selu.

Zvaničnici su rekli da je vojnik u bolnici u teškom stanju.

Zvaničnici su rekli da je migrant kroz rešetke pet metara visokog metalnog zida, koji razdvaja Poljsku i Belorusiju, ubo vojnika nožem u grudi. Poljske snage bezbednosti nisu uspele da uhapse napadača jer se nalazio na beloruskoj strani barijere.

Vlada kaže da raste pritisak nelegalne migracije, koju pokreću Rusija i Belorusija da bi destabilizovali Evropu dok Moskva vodi rat protiv Ukrajine. Poljske vlasti kažu da grupe migranata sada uglavnom uključuju mlade muškarce. Do sada je ove godine registrovano više od 13.000 pokušaja ilegalnog prelaska, što je porast u odnosu na isti period prošle godine.

(Beta, 05.29.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »