U Mađarskoj prva predizborna debata na javnoj televiziji posle dve decenije

Beta pre 21 dana

Mađarska javna televizija organizovala je večeras prvu predizbornu debatu posle gotovo 20 godina povodom junskih izbora poslanika Evropskog parlamenta.

U zemlji gde su mediji uglavnom pod kontrolom premijera Viktora Orbana više hiljada ljudi okupilo se ispred kongresne sale u Budimpešti da bi na velikim ekranima gledali debatu predstavnika stranaka i protestovali zbog pravila koja smatraju pristrasnim i lošim za raspravu.

To okupljanje je organizovano na poziv Petera Mađara, bivšeg visokog funkcionera koji je postao glavni protivnik nacionalnističkog premijera Orbana.

On je izvršio pritisak na javnu televiziju MTVA da organizuje debatu preteći da će u protivnom demonstrirati svaki dan ispred njenih prozora.

Iako je dobio šta je tražio, Mađar je kritikovao format debate. 

Svih 11 političkih partija u trci za evropske izbore 9. juna, uključujući i one koje imaju malo šansi da pošalju poslanike u Evropski parlament pozvano je da učestvuje, a svako je dobio po osam minuta da govori.

Mađar samatra da je to način da se ograniči glas opozicije.

Iako se radi o prvoj debati od 2006. godine ona će ostati zabeležena u istoriji više zbog haotične organizacije, rekao je jedan građaninin.

Od povratka Orbana na vlast 2010. godine mađarska medijska scena je duboko izmenjena i javni mediju su postali "relej" zvanične politike, dok su osobe bliske vlastima kupile cele delove privatnog medijskog sektora.

Na poslednjim parlamentarnim izborima 2022. godine obeležene velikom pobedom Orbanove stranke, međunarodni posmatrači i OEBS su ukazali na pristrasnost medija, uglavnom u prilog vlade, čime je ograničena sposobnost Mađara da naprave informisan izbor.

(Beta, 05.30.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »