BBC vesti na srpskom

Izrael i Palestinci: Bajden otkriva predlog Izraela za okončanje rata u Gazi

Predsednik Amerike predstavio je predlog Izraela, koji predviđa završetak rata u tri faze.

BBC News pre 19 dana  |  Bernd Debismen Džunior i Tom
bajden
Getty Images
Predsednik Amerika Džo Bajden kaže da je „vreme da se rat završi"

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je Hamas da prihvati novi izraelski predlog za okončanje sukoba u Gazi, uz reči da je „vreme da se ovaj rat završi".

„Ovo je odlučujući trenutak", rekao je.

Završetak rata predviđen je u tri faze.

Počeo bi šestonedeljnim prekidom vatre, tokom kojeg bi se Izraelske odbrambene snage (IDF) povukle iz naseljenih oblasti Gaze.

Zatim bi bio omogućeno da 600 kamiona humanitarne pomoći svakog dana uđe na opkoljenu teritoriju u Gazu, a došlo bi i do razmene izraelskih talaca za palestinske zatvorenike.

Nakon „trajnog prekida neprijateljstava", usledio bi plan rekonstrukcije Gaze.

Hamas na predlog gleda „pozitivno" i kaže da želi prekid vatre.

Među zvaničnicima koji su pozvali Hamas da pristane da predlog je i Dejvid Kameron, ministar spoljnih poslova Velike Britanije, koji je na platformi Iks (bivši Tviter) napisao da da je važno da „svi budu spremni da preduzmu ispravke korake".

„Hajde da iskoristimo ovaj trenutak i okončamo sukob", dodao je.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je takođe pozdravio predlog, rekavši da je „video previše patnje [i] razaranja u Gazi" i da je „vreme da se zaustavi".

Bajden kaže da pregovori, koji predstoje između prve i druge faze, neće biti nimalo laki.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Premijer Netanjahu je insistira da se rat neće završiti dok se ne ostvare njegovi ciljevi - povratak svih talaca, kao i eliminacija Hamasovih vojnih i upravljačkih operacija.

Hamas je voljan da pregovara, a jedan od ključnih zahteva im je trajni prekid vatre, kao i povlačenje izraelskih snaga iz Gaze, ali i rekonstrukcija i razmena zarobljenika.

Palestinski zvaničnik, koji učestvuje u pregovorima i pročitao je izraelski predlog, kaže da dokument ne sadrži garanciju da će se rat završiti, niti da će se izraeleske trupe u potpunosti povući iz Gaze.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru, Instagramu, Jutjubui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.01.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »