BBC vesti na srpskom

Sport i zdravlje: Petina fudbalera u Engleskoj koristi snus, gotovo polovina ga je probala

Neki od najčešćih razloga za upotrebu snusa bilo je suzbijanje apetita i poboljšanje mentalnih sposobnosti pred treninge i utakmice, kazali su igrači i igračice.

BBC News pre 19 dana  |  Ben Kolins - BBC Sport
Kesica snusa
Getty Images
Iz Asocijacije profesionalnih fudbalera kažu da su svesni da upotreba snusa među igračima postaje „sve učestalija"

Gotovo svaki peti profesionalni fudbaler koristi snus, nikotinske vrećice ili oba, pokazala je nedavno sprovedena anketa.

Nešto manje od polovine njih bi želelo da prestane sa time u narednih 12 meseci, otkrili su rezultati.

Utvrđeno je i da su dve petine ispitanih igrača makar jednom konzumirale snus.

Istraživanje je sproveo Univerzitet Lohboro, a naručila ga je Asocijacija profesionalnih fudbalera (PFA) u Engleskoj i Velsu.

U izveštaju je napomenuto da su prave cifre „verovatno" veće, jer fudbaleri možda ne žele da govore o korišćenju snusa čak ni uz anonimnost, jer je ovo bilo prvo istraživanje o konkretnom korišćenju snusa u profesionalnom fudbalu.

Učestvovalo je 628 igrače, koji igraju u Premijer ligi ili klubovima nižih rangova engleskog i velškog profesionalnog fudbala, kao i 51 igračica iz Ženske super lige.

Pokazalo se da 18 odsto muških sportista trenutno koristi snus, dok je 42 odsto njih kazalo da su makar jednom probali.

Među ženama 22 odsto njih koristi snus, a 39 odsto igračica je imalo makar jedno iskustvo sa ovim duvanskim vrećicama.

Gotovo polovina muškaraca (48 odsto) izrazilo je želju da prestane naredne godine, ali je tu nameru imalo samo devet fudbalera koji igraju u Velsu.

Ispitano je i 16 stručnjaka za sportske performanse i članova medicinskih timova.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Šta je snus?

Ovaj duvanski proizvod pakuje se u vrećicama, poput onih za čaj, postavlja se ispod usne i ispušta nikotin koji kasnije ulazi u krvotok.

Prodaja je nelegalna u Velikoj Britaniji, ali konzumacija nije, dok zakon dozvoljava prodaju nikotinskih vrećica bez duvana.

Većina igrača će radije koristiti nikotinske vrećice nego snus, ali često snusom nazivaju i te vrećice.

Zašto fudbaleri koriste snus?

Od 45 muškaraca i 11 žena, koji su prepoznali da imaju bolji učinak zbog snusa, 29 odsto muškaraca i 55 odsto žena je reklo da je ključna prednost povećanje mentalne spremnosti.

Ukupno 56 odsto od 84 ispitanih muškaraca i 36 odsto od 11 ispitanih žena, koji su kazali da osećaju promene, tvrdi da im snus pomaže da se opuste.

Uglavnom ga koriste posle treninga ili utakmica, a jedan od članova medicinskog tima kaže da je to njihov „mehanizam da se nose" sa sportskim naporima.

Istraživanje je pokazalo da se nikotinske vrećice smatraju pogodnim za suzbijanje apetita i da su korisnici uglavnom počinjali da ih koriste kako bi se uklopili sa mahom starijim saigračima.

Taj stav iznelo je 56 odsto fudbalera i 73 odsto igračica.

Kakve negativne efekte snus može da ima?

U izveštaju se navode i dokazi da se snus povezuje sa povećanim rizikom od raka jednjaka i pankreasa u poređenju sa nepušačima, ali i kardiovaskularnih bolesti.

Snus dovodi i do lezija u ustima.

Većina fudbalera (58 odsto) i 86 odsto fudbalerki reklo je da nikada ranije nisu prošli kroz edukacije o snusu.

U martu prošle godine iz PFA su objavili da sve veći broj igrača koristi snus, a da je nekima od njih pružena i pomoć usled zavisnosti.

Istaživanje je pokazalo da 53 odsto muškaraca i 73 odsto žena prijavljuje neke simptome zavisnosti od nikotina, poput gladi ili korišćenja bez namere i svest, dok su pokazali i karakteristične znakove prilikom ostavljanja snusa, što su bili anksioznost, osetljivost i nemir.

Oko dve trećine muških ispitanika (62 odsto) reklo je da je nabavljalo ove proizvode u prodavnicama, a 55 odsto žena je to činilo preko interneta.

U izveštaju se naglašava i rizik od pada na anti-doping testu, ukoliko proizvodi sadrže nedozvoljene supstance.

Navodi se i da zabrane klubova nisu bile efikasne u suzbijanju snusa, pa se preporučuje podrška i izbegavanje stigmatizacije onih koji koriste snus.

„Ovo je važno za pomoć igračima, klubovima i medicinskom osoblju kako bi imali informacije za donošenje odluka o korišćenju snusa", kaže Majkl Benet, direktor sektora za dobrobit igrača u PFA.

„Važno je i što smo saznali da mnogi igrači koriste supstance poput snusa kao mehanizam da se nose sa sve većim zahtevima igre, dok mnogi nisu skroz svesni uticaja i mogućnosti da se razvije zavisnost", dodaje.

Doktor Danijel Rid, glavni istraživač i predavač na Institutu za sportsko poslovanje Univerziteta u Londonu, ističe da je istraživanje pokazalo da su „snus i nikotinske vrećice bez duvana fudbaleri koriste više nego opšte stanovništvo u Velikoj Britaniji, a igrači ih uglavnom upotrebljavaju za opuštanje i nošenje sa stresom".


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.01.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Najnovije vesti »