Premijerka Italije smatra da su izbori za EP prekretnica ka eri desnice u EU

Beta pre 16 dana

Premijerka Italije Đorđa Meloni (Giorgia) najavila je danas predstojeće izbore za Evropski parlament (EP) kao "prekretnicu" za eru desnice u Evropskoj uniji (EU).

Premijerka je danas u Rimu, tokom poslednjeg predizbornog mitinga svoje desničarske stranke "Braća Italije" (Fratelli d'Italia) rekla da stranka treba da učini u Briselu ono što je urađeno u Rimu (pobeda na parlamentarnim izborima u septembru 2022. godine).

Đorđa Meloni je izrazila želju da "izgradi desničarsku vladu i u Evropi i da definitivno u opoziciju pošalje levicu, koja je nanela toliko štete evropskom kontinentu tokom svih ovih godina".

"Nalazimo se na prekretnici i izbori su neka vrsta referenduma između dve suprotstavljene vizije Evrope", rekla je ona pred nekoliko hiljada pristalica okupljenih u centru Rima.

EU "mora da bude partner nacionalnim državama, a ne nadgradnja koja ih guši", rekla je premijerka tokom govora, ispred transparenta sa natpisom "Sa Đorđom, Italija menja Evropu".

Ona je optužila EU da se previše fokusira na regulativu i administraciju, posebno na ekološka pitanja, i da je postala "raj za birokrate i pakao za one koji posluju".

Ankete predviđaju proboj evropskih partija ekstremne desnice na izborima koji će biti održani od 6. do 9. juna, iako se očekuje da će tradicionalne stranke ostati vodeće u EP.

(Beta, 06.01.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »