Sutra izbori u 89 gradova i opština, ponovo se bira i beogradska vlast

Beta pre 19 dana

U Srbiji se sutra održavaju lokalni izbori u 89 gradova i opština, među kojima su Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Valjevo i većina vojvođanskih opština. 

Građani Beograda sutra biraju 110 odbornika skupštine grada, a biraju se i odbornici u svih 17 beogradskih opština - Čukarici, Novom Beogradu, Paliluli, Rakovici, Savskom vencu, Starom Gradu, Voždovcu, Vračaru, Zemunu, Zvezdari, Barajevu, Grockoj, Lazarevcu, Mladenovcu, Obrenovcu, Sopotu i Surčinu. 

Konačan ukupan broj upisanih birača za izbore za odbornike Skupštine Grada Beograda, iznosi 1.602.150, a glasaće se na 1.265 biračkih mesta. 

Kako je ranije objavila Gradska izborna komisija u "Vodiču za birače", da bi neko imao pravo glasa na izborima, treba da bude državljanin Srbije, da je punoletan, da nije lišen poslovne sposobnosti i da ima prebivalište na teritoriji grada Beograda. 

Na izborima se glasa zaokruživanjem rednog broja ispred naziva jedne izborne liste na glasačkom listiću, a za beogradske izbore prijavilo se 14 lista. 

Pod brojem jedan je "Aleksandar Vučić - Beograd sutra", druga je "Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek", treća "Ćale, ovo je za tebe", četvrta "Za zeleni Beograd - Kad ako ne sad - dr Dejan Žujović", peta "1 od 5 miliona - Beogradski front - Ritam grada- Dušan Teodosijević gradonačelnik", šesta "Biramo Beograd - Dobrica Veselinoć - Miloš Pavlović", a sedma "Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović". 

Broj osam nosi "Narodna lista - Ključ za pobedu", pod devet je "Beograd - naš grad", deseta je "Unija Roma Srbije - Za Beograd", broj 11 "Beograd je svet(a) - Stranka pravde i pomirenja - Usame Zukorlić", 12. je lista "Dr Savo Manojlović - I ja sam Beograd - Kreni-Promeni", 13. "Saša Radulović - Dosta je bilo (DJB) - Rešenje za promenu" i broj 14 nosi "Mi - Glas iz naroda". 

Za vlast u Novom Sadu takođe se bori 14 izbornih lista, Gradska izborna komisija je utvrdila da pravo glasa 2. juna ima 339.225 građana. 

U Nišu se za izbore prijavilo 11 stranaka ili koalicija, a pravo glasa će imati 228.502 birača. 

U Valjevu između šest lista biraće 77.176 Valjevaca, dok će 94.355 punoletnih žitelja Čačkabirati između sedam lista. 

Glasačka mesta otvaraju se u 7.00 a zatvaju u 20.00 časova.

(Beta, 06.01.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »